Frenar les conseqüències del fem abandonada en els espais naturals, la qual cosa hui en dia denominem com «basuraleza» és l’objectiu que des de 2017 es va marcar l’oenagé ambiental degana a Espanya, SEO/Birdlife, en aliança amb Ecoembes, l’organització mediambiental sense ànim de lucre que promou l’economia circular a través del reciclatge dels envasos.

Fruit d’eixa unió va nàixer el projecte Libera, iniciativa que busca conscienciar i mobilitzar a la ciutadania per a mantindre els diferents ecosistemes espanyols lliures de fem i que «podem, d’esta manera, alliberar molta més vida en favor de la biodiversitat», tal com asseguren. Per a això, realitzen un abordatge integral del problema, en tres eixos d’acció: coneixement, prevenció i participació.

Per a poder abordar el problema de la «basuraleza» és necessari saber més sobre la seua quantitat, composició, origen, comportament, àrees d’acumulació, etc. D’esta manera, es poden identificar solucions eficaces per a la seua prevenció. Per això, en Libera hi ha una àrea destinada íntegrament al coneixement d’aquesta problemàtica, amb la que col·laboren junt amb altres oenagens i universitats. Al seu torn, desenvolupen campanyes de sensibilització i conscienciació per a evidenciar els efectes que l’abandó de residus té en el medi ambient i el paper que cada un de nosaltres ha d’exercir per a poder evitar-ho. En aquest sentit, dissabte que ve, 15 de juny, el Parc Natural de la Serra d’Irta ha organitzat la jornada Per una Serra mes neta. Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient el parc ha inscrit la seua acció en el projecte Libera, i convida a la societat a recórrer un tram de la costa per tal de replegar i reciclar els residus que l’embruten. Per més informació i inscripció: 964 33 67 91.