Avui és 16 de març. Per a molts borrianencs i borrianenques no els para de passar pel cap una data assenyalada en la seua ciutat. Una ciutat fallera que viu aquest sentiment els 365 dies de l’any. Però encara amb això, cal una crida a la disciplina social, a la responsabilitat col·lectiva d’una societat que ha d’anar a una per tal de poder frenar el repunt del contagi, i quan abans millor, recuperar-se d’aquest colp.

Han sigut, i ho són, moltes reunions per conèixer la situació, per prendre mesures, o simplement, per saber com està la gent de Borriana. Deuen estar a casa, tindre la responsabilitat de quedar-se a casa i no obrir la porta a una situació en la que la saturació dels serveis sanitaris siga el vertader problema.

La passada setmana assistíem a la suspensió d’activitats, entre elles les falles. Avui és 16 de març. A les deu del matí moltes comissions falleres tenien en els seus programes particulars l’inici de la recollida de les falleres a les seues cases, abans alguns fallers havien matinat, o simplement no s’havien gitat després de la llarg de la plantà, per fer la despertà pels carrers del seu barri.

Avui Borriana està en silenci. Les carpes se’n van anar tal i com varen arribar, i els ninots no han eixit al carrer. A les 14.00 hores sonarien les carcasses de la primera mascletà. Les comissions falleres amb la música de xaranga anirien arrimant-se a la plaça L’Hereu.

Això si, aquesta vesprada era la festa gran de les falles. Totes les comissions arriben amb més força que mai al Plà de Borriana, amb ganes de saber els premis que tindran els monuments, i que una hora la Llar Fallera s’omplirà per conèixer-los. Parle d’un dels moments més emblemàtics de les falles de Borriana, com totes les falles es concentren per fer gran una festa en la seua setmana de l’any. Premis, celebracions, decepcions, i més música i traques, i comença la segona nit de les falles.

Avui és 16 de març. Cal estar a casa, per civisme, perquè de la mateixa manera que el poble borrianenc pot eixir al carrer a celebrar la millor festa del món, també és capaç d’estar a les seues cases, complint amb la disciplina social i pensant en el bé del col·lectiu. I les falles ja vindran, i no serà un 16 de març, però pense que aquell dia tot el món faller el celebrarà com el millor 16 de març que mai oblidaran. I per tot això, som borrianencs i borrianenques. Perquè ningú ens pot parar davant les adversitats. Des de les vostres cases, força, perquè açò també passarà.

*Regidor de Cultura, Patrimoni, Normalització i Agricultura a Borriana