No és estrany sentir a qualsevol oposició dir que el govern de torn no sap gestionar. Assenyalar amb el dit i dir «els mals gestors» i autodefinir-se «bons gestors» és de les dicotomies de baralla política més habituals i absurdes des de fa anys, jo sóc poc maniqueista. Ja saben que sóc home de ciències i m’agrada traure conclusions amb fets objectius i dades, ja que encara que els números els pots estrényer fins que diguen el que vulgues, no són tan flexibles a les opinions subjectives com ho són les paraules.

Hem escoltat a Castelló aquests dies de l’oposició que el govern municipal no inverteix en obres. Sincerament, em va sorprendre aquesta afirmació, així que vaig buscar dades. Si revisem l’obra executada els anys 2012, 2013 i 2014 pel govern municipal del PP, ens trobem que van executar 20,2 milions d’euros que suposà una mitja de percentatge d’execució del 37% del que van preveure. Si revisem les mateixes dades del Pacte del Grau en els anys 2016, 2017 i 2018, les xifres absolutes són de 34 milions d’euros que suposen una execució del 41% del pressupostat. Ja veuen que en les dues dades comparatives, el Pacte del Grau ix millor parat que l’últim govern popular. Ei, que a mi m’era igual parlar d’inversions que d’altre tema eh, no pensen que he tret jo aquestes dades interessadament perquè ens puguen afavorir. No. Ha sigut l’oposició qui ha volgut jugar als numerets pel que fa a inversió.

I algú pensarà que aquest article parla massa del passat. I té raó. Crec que cap a darrere sols cal mirar el que s’ha fet malament per a millorar en el futur i per valorar què es fa en l’actualitat. Per això he tornat a traure la calculadora i he revisat què ha fet el govern de l’Acord de Fadrell durant aquests mesos de confinament. És cert que hem iniciat tramitacions de processos com el canvi de totes les lluminàries amb un valor de quasi quinze milions, el pla de revitalització per a empreses menudes amb milió i mig d’euros, la rehabilitació d’habitatges socials per 800.000 € o el Pla Castelló Verd amb una quantia de 700.000 €. Però en aquests comptes no els contaré. No, perquè encara que no tardaran a ser una realitat, encara són projecte. Faré el compte d’aquelles que ja han passat per Junta de Govern Local durant aquesta crisi sanitària i estan aprovades; amb l’adjudicació o en licitació.

SABEN quants euros en matèria d’obres ha aprovat aquest govern durant els últims dos mesos? Quinze milions. Més dels que es van executar en cadascun dels anys 2012, 2013 i 2014. I acabarem 2020 adjudicant i oferint més milions dels que el PP va executar en eixos tres anys junts. I no sols és una qüestió quantitativa. A més, hem introduït en les noves licitacions clàusules per tal que els autònoms i les pimes puguen beneficiar-se d’obres com la rehabilitació de la Casa de Cultura o els nous CEIP Vicent Marzà i Herrero. Cal fomentar la concurrència i la diversificació en la contractació pública per a generar llocs de treball que ajuden al teixit productiu a superar la crisi econòmica que arriba. Som millors o pitjors gestors? Doncs, «Depende» que deia la cançó que tots hem taral·lejat aquesta setmana. Les dades són les que són.

*Portaveu de l’equip de govern de l’Ajuntament de Castelló