La commemoració d’una data tan significativa com el 9 d’octubre de 1238 per als borrianencs i les borrianenques, ens identifica amb un passat en comú que ens uneix i que simbolitza el rei Jaume I : els furs i els símbols, però també 782 anys d’història com a poble.

La història del poble valencià va començar amb la conquesta de Borriana el 16 de juliol de 1233 i estem obligats, com a hereus dels borrianencs i borrianenques que ens han precedit, a recordar i evocar la nostra història, i també les senyes d’identitat que ens defineixen com a poble, perquè no podem oblidar els nostres orígens, però, a partir d’aquest records, hem de pensar sempre en tot allò que està per arribar, perquè el futur és una responsabilitat entre qui forma part de la nostra ciutat.

És per això que no podem deixar de lloar eixa data i celebrar un any més el Dia de la Comunitat Valenciana, adaptant-nos a les mesures sanitàries a què obliga la pandemia de la covid-19.

Enguany a Borriana no hi haurà actes als carrers ni molta gent, hem hagut de prescindir d’alguna activitat habitual, com ara la tradicional cercavila, i deixar-ho en els actes institucionals, un castell de focs artificials i concerts, que sí que poden ser controlats i garantir-ne les mesures de seguretat.

La festivitat, per tant, se centrarà en la celebració de l’acte institucional del 9 d’Octubre a la sala de Plens de l’Ajuntament, en què a més es reconeixerà el personal municipal jubilat aquest últim any i, posteriorment, la Filharmònica de Borriana interpretarà a la plaça Major, la Marxa de la Ciutat i l’Himne de la Comunitat. El mateix 9 d’octubre de vesprada, tenim previst un concert per a públic infantil, i ja per la nit es dispararà un castell de focs artificials organitzat per la Diputació juntament amb quatre castells més, simultanis, en Benicarló, la Vall d’Uixó, Almenara i Altura.

Celebrarem la diada especialment perquè enguany també és especial, i la lluita i el patiment de molts valencians i valencianes ens fa estretir el vincle i la unió com a poble. I perquè el més important de tot el que som i el que tenim són totes les persones del nostre poble, que són clau en el dia a dia, i són les que acaben escrivint la nostra història.

El proper 9 d’Octubre tenim una ocasió més per a reivindicar les nostres arrels i el nostre futur, per continuar treballant pels veïns i veïnes, i per cridar al vent que la nostra ciutat no és simplement un referent geogràfic o històric. Borriana comença i s’acaba en cadascuna de les persones que hi viuen. H

*Alcaldessa de Borriana