Tant d’esperar, i tan fàcil com avui es veu que era la solució. Això és el que molts veïns i veïnes, pares i mares pensaran de la construcció del nou col·legi del Cardenal Tarancón a Burriana. Un centre que va nàixer fruit de les necessitats d’escolarització d’aquell any 2007, que ho va fer en forma de barracons, i que, després de quasi deu anys, veurà com el seu alumnat, professors i professores gaudeixen d’unes instal·lacions educatives dignes i a l’alçada del treball que en elles es desenvolupa. Quasi una dècada ha hagut d’esperar Burriana per estar lliure de barracons.

Ha sigut un dur treball de reivindicacions de les ampes, d’alumnat, del professorat i la direcció dels centres… Reivindicacions necessàries per tal de defensar un dret fonamental com n’és l’educació i que, després de molts anys, es veuen per fi recompensades. Fins avui, a Burriana només havien arribat projectes eteris i promeses populars que cada mes de setembre desembocaven al mateix lloc: centenars de xiquets i xiquetes començant un nou curs a l’interior dels barracons. Mai es va tindre la sensació de què l’anterior Conselleria estiguera disposada a eliminar els barracons d’una forma ferma i decidida. Temps després hem sabut que l’interès per seguir obrint col·legis fantasma en forma de barracons anava molt més enllà de la pura estructura educativa al País Valencià. En l’actualitat, i només dos anys després del canvi polític viscut a la nostra terra, la programació feta per la conselleria d’Educació per eliminar els barracons del nostre teixit educatiu és ja tota una realitat, i n’hem d’estar satisfets.

Han sigut 3.000 dies en barracons on alumnes i professors han conviscut amb el fred de l’hivern o la calor de l’estiu. 3.000 dies de desvergonya política on els contractes amb les empreses de barracons manaven sobre les necessitats educatives. 3.000 dies on els governs populars han suspès una vegada i una altra els exàmens sobre la gestió en educació. 3.000 dies d’espera que a setembre seran ja part de la història, aquella que no eixirà als llibres de text, però que ha marcat la vida escolar de tota una generació. Adéu, barracons!

*Regidor de Cultura, Patrimoni i Esports de Burriana