Sóc del Grau, jo. La gent del Grau sabem del que signifiquen anys d’abandonament, anys de patir per la nostra salut i la dels nostres. Recorde la lluita contra la Fertibèria, la primera manifestació al Grau, organitzada per l’Associació de Veïns el Faro. Al Grau sempre hem estat preocupades pel medi ambient. Deixeu-me dir des d’ací que estic orgullosa del fet que en el Grau estiga la Plataforma Frenem la Contaminació. I especialment orgullosa del fet que les primeres impulsores siguen dones. Les dones sempre hem estat molt preocupades pel territori on vivim i per la qualitat de vida centrada en el benestar físic de les persones que l’habiten.

Afortunadament, l’interés creixent pel medi ambient ha anat obligant empreses i institucions a prendre mesures que han eliminat de l’aire substàncies que abans flotaven i que afectaven la nostra salut.

Hi ha problemes ciutadans que depenen, molt, de la percepció de la ciutadania. Un govern o algú que vulga governar, no ha de dubtar sobre eixes percepcions i desacreditar a qui les té o manifesta situacions de preocupació. Qualsevol cosa que la ciutadana, sobretot organitzada, ens transmet com a problema, cal tindre-la en compte des de qui té possibilitats de resoldre el problema. Convindreu amb mi que no podem legislar, fer normes, posar sancions, basant-nos en percepcions ni en sensacions. La lluita contra els factors contaminants és un camí que no pot ser llarg. La reacció ha de ser immediata, però cavil·lada, basada en dades fiables, contrastables, inqüestionables.

Contaminar l’aire és «la introducció en l’atmosfera, directament o indirectament, de substàncies o d’energia que tinguen una acció nociva de tal naturalesa que pose en perill la salut, que cause danys als recursos biològics i als ecosistemes, que deteriore els béns materials i que danye o perjudique les activitats recreatives i altres utilitzacions legítimes del medi ambient». La contaminació és un problema global que no entén de ratlles que separen poblacions. L’aire no és propietat del municipi. Però la ciutadania és responsabilitat nostra i si qui contamina ho fa des del nostre terme municipal, també.

Hem mantingut, diverses persones del govern, contactes continuats per tal de demanar actuació per part de les administracions i empreses. Calen accions coordinades. I sobretot informació a la ciutadania. Per això ja estem treballant conjuntament l’Ajuntament i la Direcció general, de forma coordinada perquè és com s’ha de fer les coses quan es volen solucionar els problemes de veritat. Sense definir els culpables fins que es tinguen les dades. Investigant a fons durant el temps que tècnicament siga necessari.

L’estudi es farà i col·laborarem tots perquè es faça. I no tindrà cap sospita de fer-se de part de les empreses del Serrallo, que, encara que alguns ja les han condemnat com a culpables, no són les úniques amb activitats potencialment contaminants, com també ho diu el Pla del 2008. Podem tindre altres focus que, com que no estan al Serrallo, no estan en el punt de mira però totes i tots sabem que l’aire no enten de termes municipals ni de districtes.

Serem implacables amb les empreses que no respecten la normativa.

*Vicealcaldessa de Castelló de la Plana