Amb diners, amb diners públics, les valencianes i els valencians paguem serveis bàsics com la sanitat, l’educació, els transports i les carreteres. Amb els diners de totes i de tots, les persones en situació de dependència reben un suport econòmic, les persones majors tenen centres i residències especialitzades en la seua cura i les dones víctimes de situacions de violència són ateses i protegides.

La prestació de tots aquests serveis, que no es poden deixar d’oferir perquè són bàsics i garanteixen els nostres drets essencials, es fa amb fons que ixen de les arques públiques valencianes. Eixes arques tenien un deute de més de 46.000 milions d’euros a finals de 2017 i, si les polítiques de finançament autonòmic no canvien, la ciutadania valenciana continuarà devent més diners cada any.

I sembla que no canviarà. Així ho va afirmar Pedro Sánchez, qui ha recorregut a l’excusa del temps per justificar que en aquesta legislatura no reformarà un sistema de finançament que empobreix els valencians. No precisament perquè la nostra economia no tinga capacitat de generar riquesa pròpia, sino perquè estem obligats a cedir part dels fons que ens toquen a altres comunitats autònomes que, d’altra banda, tenen un PIB més alt que el nostre.

Els primers dies de govern de Sánchez ho han sigut també de gestos. És molt lloable l’ajuda prestada a una situació d’emergència com la de les 600 persones que viatjaven a l’Aquarius. Ens ha agradat que s’anunciara l’alliberament de l’AP-7 (a partir de 2020) i ens agrada veure, per primera vegada, una representativitat real de dones en consell de ministres. Ara, al president, li falta fer un gest cap a la ciutadania valenciana.

Com li va dir el diputat Joan Baldoví al Congrés, jo també li demane, senyor Sánchez, que no ens faça un Montoro. Molts grups polítics van donar suport a la seua moció de censura per fer un pas endavant i deixar enrere les polítiques caduques del PP. Li pregue que no tire mà de les excuses que hem sentit tantes vegades i que no eviten que cada ciutadà tinga un deute d’uns 10.000 euros. Espere que, pel bé comú, canvie d’idea i ens done allò que ens pertoca.

*Primera tinent d’alcaldessa d’Almassora