Fa uns dies l’alcaldessa de Castelló titulava la seua columna «AP-7 libre y gratuita», arran de la reunió que alcaldes i alcaldesses del trajecte valencià vam mantenir en la Conselleria. Amparo Marco recordava que a les comarques de Castelló se’ns discrimina, penalitzant als nostres ciutadans i mercaderies des del km 0.

Fa dècades que patim aquest assetjament econòmic i social, amb la complicitat d’uns governs més preocupats en defendre els interessos de les concessionàries que els dels que vivim al Maestrat. Va ser entre 1977 i 1978 quan l’Autopista de la Mediterrània (com es dia aleshores) va entrar en servici, 40 anys que la concessionària es lucra mentre nosaltres patim un veritable camp de concentració comunicacional: no tenim vies alternatives a la caríssima AP-7, no tenim servei de rodalies i patim un enorme dèficit amb els Ports i l’Aragó (N-232 que pareix del s. XIX) i l’interior de Castelló i Tarragona per la paralització de l’A-7. I el corredor mediterrani? Avui no toca.

Davant d’aquesta situació d’aïllament i discriminació, l’alliberament absolut i gratuït de l’AP-7 no pot tindre discussió. Quan es parla de les milionàries inversions que necessitem al territori valencià, l’AP-7 és una infraestructura ja construïda --i amortitzada-- que vertebra el nostre país de Vinaròs a la província d’Alacant. El manteniment públic d’aquesta infraestructura --imprescindible per al nostre desenvolupament i la qualitat de vida-- és més que una obligació per al govern: és un deute ineludible amb la gent que hem pagat i patit des de fa quaranta anys, mentre altres regions han gaudit d’una densa xarxa d’autovies gratuïtes i amb prou menys tràfic privat i comercial. I no ens vinguen en peatges a l’ombra ni mandangues, volem el que es just.

Així les coses, no tenim prou amb la gratuïtat de l’AP-7 al 2019. Necessitem i exigim, ja!, l’alliberament parcial de l’autopista a les nostres comarques, que no tenen alternativa viable (la N-340 és una ratonera en la que massa gent i ha deixat la vida o part de la seua integritat). I senyores i senyors del PP de Castelló, deixen-se ja d’excuses de mal pagador i donen suport en Madrid a les demandes de la nostra província!

*Alcalde de Vinaròs