El 2020 comença a donar les primeres passes i ens augura un any ple de reptes, projectes i també alguns maldecaps als que haurem de fer front, com sempre, amb grans dosis de responsabilitat i de prudència. L’any que ara comença i l’actual legislatura, ja ho vaig comentar en la campanya electoral, seran un punt d’inflexió fonamental per al futur de Vila-real. Tenim per davant tres anys i mig de mandat municipal amb molts reptes per complir, molts problemes que resoldre, però també moltes alegries i propostes il·lusionants. Aquesta legislatura suposarà un canvi clau per al futur de la nostra ciutat i l’any que ara comença està cridat a ser, n’estic convençut, el de l’inici de la transformació cap a la Vila-real moderna del 2030. La consolidació de Vila-real com a la gran ciutat que som, sense perdre mai de vista la nostra identitat com a poble.

A pesar de la gravíssima situació econòmica que hem heretat del PP, amb 28,3 milions d’euros ja pagats com a conseqüència dels empastres i la gestió urbanística popular i altres 10 milions en amortització i 6,5 més en interessos del préstec milionari que va signar el PP en 2010 -del qual ens queden altres 10 milions d’euros per pagar i els seus respectius interessos fins al 2026-, hem aconseguit consolidar un projecte de ciutat dinàmic i que no deixa ningú arrere. En aquests moments, tenim més de 18 milions d’euros en obres d’infraestructura en execució que es veuran materialitzats en els pròxims mesos: la ronda Sud-oest, les obres de reindustrialització en polígons industrials, la remodelació del Gran Casino i el teatre Tagoba, la imminent connexió a la depuradora d’Almassora que permetrà suprimir la de Vora Riu... Obres, totes elles, per a les que hem aconseguit, malgrat les mentides i manipulacions de l’oposició, finançament d’altres administracions, amb recursos que arriben de subvencions europees, de la Generalitat i l’Ivace o de la Diputació i que ens han permés posar en marxa projectes de futur a pesar de la greu situació econòmica de l’Ajuntament.

Tota aquesta gestió i l’aliança que mantenim amb la societat civil, ens ha permés liderar el rànquing de ciutats de la Comunitat amb menys atur durant un any complet. I això, sumat a l’atracció de noves inversions i al plantejament de nous i interessants projectes de futur, com el desenvolupament del conveni amb Huawei, ens permet dir que Vila-real va millor. Però, com sempre, sense triomfalismes. Sabem molt bé quant ha costat arribar fins ací i que la factura de l’urbanisme del PP encara no s’ha acabat de pagar. Queda molt per fer i per treballar i ho seguirem fent, de la mà de la societat, consolidant els quatre grans eixos sobre els que hem construït el nostre model de ciutat: una Vila-real que es cuida, innovadora i moderna, generadora de coneixement, inclusiva, sostenible i preocupada per posar l’educació en tots els àmbits de la vida.

Tenim projecte, ganes, capacitat i il·lusió per a portar-lo endavant. I no permetrem que el soroll d’aquells que no tenen projecte per a Vila-real ens impedisca continuar treballant per a seguir avançant cap a la Vila-real de 2030.

*Alcalde de Vila-real