Les institucions públiques tenen sentit en la mesura en què serveixen a la societat. Així ho hem entès sempre a la Universitat Jaume I, que va nàixer per donar resposta a una demanda de milers de persones per tenir una universitat pública per a Castelló. I amb aquesta màxima hem treballat al Consell de Direcció de l’UJI, que he tingut el privilegi de liderar en aquest primer any de mandat.

Un dels nostres objectius són les persones. En especial, el col·lectiu de l’estudiantat. Al llarg del curs que ara tanquem hem dissenyat un pla propi d’ajudes i beques que ens ha permès centralitzar tota la informació, fer-la més accessible i adaptar les ajudes a les necessitats actuals de l’estudiantat. La formació universitària és clau per a formar una ciutadania crítica i compromesa amb la millora de la societat. I també és essencial per a una millor ocupació, així ho demostren les dades de l’atur: a major formació, major inserció laboral.

A més a més, com demostra el quart Informe sobre la contribució socioeconòmica de les universitats valencianes, que presentarem demà al nostre Paranimf, la universitat redueix el risc de pobresa, però no aconsegueix encara igualar completament les oportunitats. Només el 12,9% de les filles i fills de famílies d’estrats socials baixos cursa estudis superiors. Per canviar eixa realitat continuarem treballant en els pròxims anys.

A més de l’estudiantat, durant el nostre primer any de mandat ens hem centrat en millorar la qualitat de vida de la resta de persones que formen part de la nostra comunitat universitària. Hem cercat i defensat fórmules, de vegades imaginatives, per tal d’afavorir la promoció i consolidació de places del personal docent i investigador (PDI). També hem dedicat els nostres esforços a millorar les condicions laborals del personal d’administració i serveis (PAS), que en molts casos no havien pogut modificar la seua classificació laboral en els darrers anys. Tindre un conjunt de treballadores i treballadors motivats i convenientment reconeguts en les seues tasques és essencial per a poder desenvolupar les nostres funcions de formació, de recerca i de transformació social.

SITUAR LES PERSONES al centre de la institució també vol dir fer-les partícips d’eixa gestió i retre comptes a la comunitat, practicant la transparència en l’acció. Així, durant les passades setmanes hem participat en diverses reunions obertes amb la comunitat universitària per a informar de tot allò que hem dut a terme al llarg d’aquest primer any de mandat, al mateix temps que hem parlat dels temes pendents. Aquestes trobades ens han ajudat a dibuixar el full de ruta de l’UJI, revisant el programa de govern, que és un document viu, obert a la participació i el debat, elements essencials de la Universitat i claus per a qualsevol procés intel·lectual. I fruit d’aquest debat universitari, cal destacar el redisseny del Pla estratègic de l’UJI, la revisió de la normativa i el començament d’una reforma estatutària, que ens permetrà dotar-nos d’un millor marc normatiu intern.

TOT AÇÒ, sense oblidar la nostra aposta per la investigació. Durant aquest primer any, s’han aconseguit 3,5 milions d’euros per a projectes d’infraestructures, entre les quals vull destacar l’equipament del futur Centre d’Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques, que es convertirà en la primera infraestructura d’aquesta modalitat a nivell valencià. També s’han incorporat 10 persones referents en investigació, mitjançant programes molt competitius de captació de talent d’àmbit autonòmic i estatal. I hem continuat amb la tasca de transferència a la societat, mitjançant el contacte amb més de 200 empreses i intensificant les relacions amb el sector ceràmic, a través de programes de cultura científica i ciència ciutadana o treballant per convertir el nostre Parc Científic en un espai d’innovació.

Altres accions destacades que no puc deixar de nomenar en aquest repàs del nostre primer any de govern és la revisió de l’oferta d’estudis, tant de grau i màster, com de formació pròpia en àmbits estratègics. També hem encetat el disseny del Pla UJI Digital, la posada en marxa de la Universitat d’Estiu i dels projectes UJI Encultura, a més de l’inici de la construcció de la darrera fase de la Facultat de Ciències de la Salut i les activitats de sensibilització en matèria d’igualtat de gènere, entre d’altres.

En el moment de fer balanç d’aquest primer any, no puc més que estar agraïda per la participació i la col·laboració generosa i compromesa de tota la comunitat universitària. També vull reconèixer públicament la dedicació i l’esforç del Consell de Direcció i de totes les persones que m’acompanyen. Són molts els reptes que encara tenim per davant, però estic segura que amb el compromís de totes i tots continuarem avançant i millorant el nostre projecte col·lectiu.

*Rectora de la UJI