Complir anys sempre és motiu de celebració; fer un segle, en els temps que vivim, podria paréixer un impossible. La fórmula de l’èxit és ben senzilla i complicada a l’hora: ser com la societat, evolucionar amb ella, adaptar-se als nous reptes sense perdre l’essència, ser capaços de donar resposta a les necessitats socials. I fer-ho, sempre, mirant als ulls a les persones.

Aquesta és, sens dubte, la fórmula que explica que la Fundació Caixa Rural Vila-real i la Cooperativa Catòlica-Agrària celebren aquesta setmana els 100 anys de trajectòria. Un centenari que els vila-realencs sentim i celebrem com a propi.

Quan l’any 1919, els primers lluïsos van crear el Sindicat Agrícola Catòlic ho van fer amb el convenciment que la unió és l’eina més poderosa que tenim per fer front a les adversitats i cooperar per a construir una societat més pròspera. Aquella unió incipient, que 25 anys després esdevindria en la Cooperativa Catòlica-Agrària, va nàixer ja amb una forta vocació social, que hui s’eleva a la màxima expressió. La col·laboració amb més de 200 entitats, projectes pioners com Xicaes o Dinserta, la residència Santa Ana, ara cedida a la Fundació Manantial, cursos, Efecte Vila-real, exposicions, concerts, la Fundació de Sant Pasqual, de la qual forma part i que presidisc... Una tasca que, sumada al paper que ha tingut per al progrés econòmic de Vila-real, la van fer mereixedora el 1968 de la Medalla d’Or de la Ciutat.

El que Vila-real ha sigut, és i serà, no podria mai entendre’s sense aquestes institucions. Per això, hem volgut col·laborar amb dos convenis específics per a celebrar aquest centenari com es mereix i deixar testimoni per al futur.

Qui no ha anat al Sindicat, com encara el coneixem, a gaudir de la música, de l’art o conferències, totes amb un segell local? Ara, el centre social, centre neuràlgic de la vida social i cultural de Vila-real des del bell mig de la plaça de la Vila que ens va veure nàixer, és el mateix de sempre, però millor, després de l’ambiciosa reforma que hem inaugurat aquesta setmana, amb motiu del centenari.

Poca gent a Vila-real no tindrà, o bé directament o a través de familiars, almenys una acció que la fa sòcia de la cooperativa. Amb tot el que això comporta, sobretot, de sentiment de pertinença a un col·lectiu que, com Vila-real, segueix tenint el cor agrari. Gràcies a la Cooperativa, el seu president, Juanjo Ortells, i equip i tantes organitzacions agràries, aquest cor batega encara amb força a les llars de molts vila-realencs i vila-realenques.

Caixa Rural i Cooperativa són història, present i futur de Vila-real. Són agricultura, tradició, vocació social, cultura local i també economia. Per això, la ciutat de Vila-real i jo com alcalde, ens unim al reconeixement a tots els presidents de la història, la Congregació de Lluïsos i socis de l’entitat. Felicitació que vull traslladar expressament al president actual, Enric Portalés, tot el seu equip i treballadors, que, cada dia, s’esforcen perquè la Caixa no deixe de créixer, sense alçar mai els peus de terra.

Mil gràcies i per molts anys més!

*Alcalde de Vila-real