El dilluns de la setmana passada el president de la Diputació, Josep Martí, ens va reunir als alcaldes de la Plana al Palau de Betxí. Era una reunió perquè li transmeteren les necessitats d’inversions i d’altra índole de les nostres poblacions i per ser ell coneixedor de cara als pressupostos de la Diputació per 2020.

He de confessar que a meitat de la reunió ja em vaig esglaiar, hi havia poblacions que demanaven ajuda amb grans infraestructures esportives, altres reconstruccions d’edificis antics i la veritat que jo tenia en el cap l’import aproximat dels pressupost de la Diputació, uns 140 milions, un 20% inferior al de Castelló capital, la qual pareix ser que rebrà un milió d’euros, i multiplicant les demandes per la resta de comarques els números no m’eixien.

A pesar de tot, i ja ficats, quant em va arribar el torn vaig demanar tres coses per la província de Castelló. Primera, que tot i els canvis lògics que es poden introduir en aquest nou període que comença a la Diputació es mantingueren els programes de l’època de Javier Moliner que han demostrat ser encertats (el Pla 135 amb una distribució justa i reglada del fons entre les poblacions, les unitats de respir, el pla antimosquits, ...). Segona, la creació d’un fons per a poblacions menudes de la província, paregut al 135 però sols per a poblacions on una ajuda de, per exemple, 50.000 euros, pot ser molt significativa comparada amb el seu pressupost. I tercera, la creació d’un fons per a la millora del medi ambient, relacionat amb depuració i xarxes de clavegueram, proposta que ja vaig traslladar fa uns dies al síndic de Compromís en la Diputació, Ignasi Garcia.

Perquè moltes vegades encara que els ajuntaments siguen entitats majors d’edat els polítics pareix que no ho som. Perquè estic segur que igual que en Moncofa tenim trams de clavegueram amb més de 50 anys d’antiguitat també pasarà açò en molts pobles. I com en obres relacionades al clavegueram és molt complicat ficar una placa 2 metres per davall del sol estes obres es converteixen en les grans oblidades, i no podem continuar jugant amb la salut publica i el medi ambient. El planeta ens ho està advertint i igual que la Diputació deu continuar lluitant contra la despoblació també deu embarcar-se en la lluita en defensa del medi ambient.

Espere haver sigut un bon xic en el 2019 i no tindre sols carbó el dia del rei.

*Alcalde de Moncofa