Els exàmens finals arribaren pel maig, com les eleccions locals, desprès vingué juny i fins i tot juliol i a Madrid hi ha una carabassa com una casa, o millor dit 155 no que superen en prou els sí i unes abstencions més idealistes que atenent a la realitat. Al remat, suspesos per a setembre. I els castellonencs i castellonenques, ens trobem a hores d’ara com a pares i mares d’un mal alumne, el senyor Pedro Sánchez, que ens ha deixat un mal sabor de boca i el remor de saber que tenim a u a qui hem de dir-li tots els sants dies fins a setembre: «Fes el favor de ficar-te a estudiar o no aprovaràs».

El càstig d’enguany ha sigut poc dur: sense Falcon ni sense FIB, però es mereixen, segons l’opinió púbica, molt més. I no serà que no estaven avisats, que ja li ho dèiem («con Rivera no, con Rivera no»), però Pedrito ahí anava i ahí tornava, i finalment, ha passat el que veníem advertint.

I ara què? Doncs pressupostos prorrogats, obres paralitzades, i estes terres funcionen a dures penes a l’espera d’eixe FLA, que més que un préstec sembla una multa pels seus interessos, per a poder assumir des de la Generalitat allò que el Estat encara no ha estat capaç d’arreglar. Com ara les prestacions per dependència, sense anar més lluny, que seguiran sent assumides quasi íntegrament per la Conselleria de Polítiques Inclusives perquè a Madrid no s’arreglen.

Qualsevol de nosaltres podria fer-ho, no és tan difícil: els ajuntaments més mal o més bé s’entenen en la data prevista, el Govern del Botànic 2 va ser configurat en data i hora --apurant tot, cal dir-ho--, però configurat i en funcionament. Però el cap dels socialistes espanyols igual pensava que sense escoltar, sense atendre i sense tenir en compte la veu dels castellonencs i castellonenques se’n sortiria. Doncs no, no esta volta, senyor Sánchez.

A vore si ara que no té el Falcon, i s’ha perdut el FIB, a vore si ara espavila, senyor meu, que ací fa falta tota l’ajuda del món, i la que ve des de Madrid, amb menys supèrbia i més atendre les demandes ciutadanes, també ens vindria d’allò més bé per passar l’estiu i l’any i a poder ser, oblidar-nos de les urnes una temporaeta, que nosaltres la nostra feina la férem i votarem en massa, vostès la seua sembla que no saben fer-la.

*Portaveu adjunta de Compromís a les Corts Valencianes