Si em demanaren resumir l’objectiu de la Regidoria d’Educació en una frase, diria que és que les aules s’ompliren d’experiències memorables i meravelloses. L’etapa escolar és, segurament, una d’eixes que totes i tots retenim en la memòria per a sempre i sobre la que descansen les nostres percepcions i actuacions futures, les quals afecten la manera de relacionar-nos en el nostre entorn immediat.

És per això que acompanyar els nostres professionals docents en les seues tasques ha de ser una prioritat. El fet educatiu ha de transmetre sempre un relat positiu, però els darrers informes sobre assetjament escolar al País valencià que es refereixen al curs passat no deixen lloc a les interpretacions. El nombre de casos d’assetjament augmenta i les campanyes de la Generalitat, Diputació i les iniciatives de la policia de Castelló evidencien la consciència que els poders públics han adquirit en aquests darrers anys sobre aquesta xacra.

És per això que una de les prioritats del departament d’Educació a Castelló és afegir més recursos i acompanyar els CEIP de la ciutat per tal de combatre el que creem que s’origina majoritàriament a les escoles però que després es reforça a l’etapa secundària. I per això també hem presentat un taller de prevenció, vehiculat pel mestre i integrador social Pau Calduch, que pretén perpetuar una consciència empàtica respecte de qui pateix el rebuig a les aules, tot incidint en els agressors i en els subjectes passius per evitar que l’abús siga un valor tolerable o lloable.

Si volem que les nostres aules siguen inclusives, haurem de posar l’accent en l’eliminació de les tanques que impedeixen que ho siguen i esforçar-nos a entendre la diferència com una oportunitat per a la inclusió. Cap xiquet ni cap xiqueta poden eixir dels nostres centres sentint rebuig, sentint-se inferiors o pensant que el fet de ser diferent és negatiu. En aquest sentit, l’assetjament escolar ha de quedar reconegut als currículums i els projectes de centre com a un problema important a les nostres aules i, des de l’Ajuntament, donarem totes les eines per fer-li front.

*Regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló