Divendres passat, el periodista cultural Manolo Bosch escrivia en les xarxes que l’agenda d’actes culturals del cap de setmana per a Castelló era la més extensa que havia recopilat en anys i que si se li sumàvem els actes esportius, quasi eixíem a un acte per habitant. I no exagerava. Si a tots els esdeveniments programats a Castelló des de divendres, amb la Nit de l’Art, passant pel mundial de trail, el Festival de Danses o les actuacions musicals i teatrals li afegim allò programat a Benicàssim, Vila-real, Almassora i Borriana, amb festivals com el Formigues o el Maig di Gras i les respectives festes patronals, tenim una agenda cultural que per a si volguera Broadway. La cultura espectacle ha esclatat com esclaten els capolls de les roses just ara que és primavera.

Calia un canvi com l’experimentat en aquests últims tres anys a Castelló i cal reconèixer la tasca feta per la regidora Vero Ruíz i el seu equip. Elles han aconseguit que cada vegada ens siga més difícil triar dins d’una oferta certament variada, però correm el risc de morir d’excés abans de consolidar un projecte cultural sòlid per a la ciutat on la programació d’espectacles hauria de ser únicament una de les potes.

APOSTAR per un canvi o millora en el model cultural de la ciutat (amb el PP no existia sinó el model reiterat de l’amiguisme) no implica únicament programar esdeveniments a tort i a dret per a animar a la gent a eixir de casa i de pas penjar un selfie de les xarxes per a corroborar l’èxit d’allò programat. Si realment volem una ciutat activa, crítica, creadora i participativa, la ciutadania ha de passar de ser mera espectadora del que esdevé en els escenaris a ser part activa de les propostes culturals. La tasca feta pels Col·lectius per la Cultura del Grau i la seua setmana cultural de l’HAM és, en aquest sentit, encomiable.

Més enllà de la cultura espectacle, cal bastir un projecte cultural sòlid per a la ciutat i la universitat popular, encara pendent, podria ser un excel·lent inici. En cas contrari correm el risc que ocórrega el que els hi ocorre als rosers quan una nit de vent intens és suficient per a deixar-los sense una sola flor.

*Regidor de CSenMoviment