Per comunicar-nos utilitzem imatges, sons, paraules, gestos... però perquè la comunicació siga efectiva cal que qui envia el missatge ho faça en la mateixa intenció que el rep el receptor i per açò cal tindre en compte molts factors. És quan estos no entren en joc quan la comunicació falla donant lloc a confusió i malentesos. Em centraré en les paraules que és la manera més habitual que gastem per donar forma al que volem dir, al que volem comunicar.

Quan parlem de «participar» cadascú ho entén com millor li va, com millor li ve; amb una història anterior, agafant-se a un model concret o sense referències perquè no ha sigut conscient que ha participat en res mai de la vida. Perquè participar, participem en moltes coses al llarg del dia

Per tot açò pense que cal definir, des de l’Ajuntament al que ara represente, quin significat té la paraula «participació» per a nosaltres. Volem que la ciutadania ens ajude a prendre les millors decisions i que tingue molts i diversos mitjans organitzats per dir-nos què vol, què opina, que li agradaria que fora la ciutat.

I per això, des del primer moment, elaborem les nostres polítiques pensant en la ciutadania. En tota la ciutadania. I hem volgut obrir les possibilitats que la ciutadania ens puga fer aplegar el que vol per diferents mitjans, per distints suports, de forma oberta. A la ja existent Unitat de Suggeriments i Reclamacions i el complicat sistema de Juntes i consells de Districte, Consells Sectorials, Consell Social i Foros de temes diversos, vam sumar la possibilitat que la ciutadania participara amb mitjans informàtics. Tenim sempre com a essencial que la presencia per al debat és important. Aixi hem posat a disposició de la ciutadania dades per tindre informació per poder participar, tema bàsic. Hem obert processos participatius sobre temes d’interès ciutadà. Hem creat un sistema clar i transparent per tal que la ciutadania puga intervindre en acabar la sessió plenària i interpel·lar la Corporació. I també estem dissenyant de forma participativa una plaça al Grau entre altres moltes iniciatives més. I ara hem obert el nou procés de pressupostos participatius. Amb ferramentes informàtiques, sí. Que han provocat un debat en el carrer on la ciutadania s’està plantejant què vol, qui vol, qui té dret a demanar, qui pot votar... Un debat que ens fa créixer en la participació. Que acosta a la gent a la participació.

Participa qui es presenta a unes eleccions, qui vota, qui organitza.... Cadascú d’una manera. Però els qui, després de presentar-nos a unes eleccions, acabem governant, definim amb els nostres actes els conceptes que gastem. Lleialtat, cooperació, compartir, participar.

Participar d’una decisió implica tenir informats tots els components implicats en eixa decisió abans de prendre-la. Decidir sense informar i pretendre que els altres components o afectats, o implicats simplement aplaudisquen és una errada monumental que no volem cometre.

Les decisions, participades, informades, debatudes, ens porten a que siguen més correctes, tinguen menys contraris i siguen més respectades. Moltes vegades és la manera com fem les coses la que defineix les polítiques. I a Castelló i el grau, comptar amb la participació és la manera.

*Vicealcaldessa de Castelló