Els resultats de les eleccions municipals han provocat el canvi politic a la Diputació de Castelló. Després de 24 anys de govern del PP, el pacte entre el PSOE i Compromís ha de suposar una modificació en la gestió de la corporació provincial. Durant quasi un quart de segle el PP ha usat la Diputació per reforçar el control sobre el territori. El darrers quatre anys la corporació provincial s’havia convertit en un instrument per fer oposició al Govern del Botànic.

Els 88 pobles de menys de 1.000 habitants, dels 135 que formen la província de Castelló, ens demanen a crits actaucions per a frenar la despoblació. S’han de posar en marxa una sèrie d’actuacions transversls en totes les àrees, amb una colaboració estreta amb la Generalitat.

L’objectiu ha de ser garantir els serveis publics bàsics tant les infrastructures com els serveis a les persones (educació, sanitat, dependencia, transport públic, etc.). I, especialment, s’ha fixar la població amb polítiques que han de tindre com a finalitat crear activitat econòmica i llocs de treball. Reactivar les mancomunitats actuals i incentivar-ne la creació de noves és fonamental per rendibiltizar recursos humans i econòmics. Per aixo, s’haurien d’establir linies específiques i d’una vegada per sempre acabar amb el centralisme: el poder de decisió s’ha de traslladar al territori. Al mateix temps, caldria una reeestructuració dels serveis tècncis que la Diputació té l’obligació d’oferir als ajuntaments més menuts. Una nova organització que porte els tècnics als pobles per intentar fins i tot que també es fixen al territori aprofitant les xarxes del SEPAM i l’OFISAM.

Eliminar de forma definitiva les línies de subvencions nominatives i establir criteris de repartiment equitatiu és una demanda històrica. Els Plans 135-1 i 135-2 haurien de continuar amb alguna modificació, de manera que els ajuntaments invertisquen en allò que decidisquen.

*Portaveu en funcions de Compromís a la Diputació de Castelló