Si els pregunte pel silenci dels anyells, tindran vostés uns instants de dubtes sobre què els estic dient, però si els pregunte per el silencio de los corderos, així en castellà, de seguida els vindrà al cap la pel·lícula protagonitzada per Jodie Foster i Anthony Hopkins perquè les valencianes recordem les pel·lícules sempre en castellà, ja que encara hui continua sent quasi impossible veure cinema en valencià. Però no és de cinema del que els volia parlar, sinó del silencio de los corderos a l’Ajuntament de Castelló. A la pel·lícula, l’agent Clarice Starling viu una situació angoixant perquè el malvat doctor Hannibal Lecter l’ajude a atrapar a un assassí en sèrie.

A canvi de l’ajuda, Lecter planteja un enrevessat joc, recorden? Quid pro quo, tu em dónes, jo et done i obliga a Starling a asseure’s enfront dels seus monstres: els corders que sacrificaven en la granja familiar quan ella era menuda. Només després d’enfrontar-se tota sola als seus malsons, Starling està preparada per a trobar l’assassí. Doncs bé, salvant les distàncies, una cosa semblant està succeint a l’Ajuntament.

Quatre anys després d’assumir l’alcaldia i asseguda davant el seu propi monstre del cas Subdelegació, l’alcaldessa Marco es veu preparada per a investigar les factures municipals del període Bataller. Voldríem recordar-li a Marco que el dictamen de la Comissió d’Investigació de les Festes de la Magdalena exigia elaborar un informe jurídic que l’Ajuntament va encomanar a González Cussac, catedràtic expert en dret penal. González Cussac, en el seu informe, va dir que li faltava suport documental per a poder determinar hipotètics delictes.

Malgrat que va suggerir la conveniència d’aprofundir en la recol·lecta de la informació i en la pertinent auditoria de tota la documentació disponible, inclosa la comptable, el govern municipal ha vingut bloquejant aquesta via des del passat mes de setembre, quan Castelló en Moviment va insistir en la necessitat de portar el cas a la Sindicatura de Comptes. Esperem que Marco no estiga plantejant un quid pro quo amb el PP --Pérez Macián per Lorenzo- i no se n’oblide de les recomanacions de González Cussac.

*Regidor de CSenMoviment