La presència de la comunitat carmelita a Vila-real es remunta a prop de 500 anys arrere, des que els primers frares fundaren el convent originari, l’any 1593. Durant aquests quasi cinc segles d’història, la tasca realitzada pels carmelites a la nostra ciutat ha estat i és valuosíssima. En l’àmbit de la formació, de la cultura i el patrimoni; també en l’àmbit social, en l’atenció a les persones que més ho necessiten, en la difusió dels valors de solidaritat i la caritat, tan necessaris hui dia, entre aquells que els han de garantir en el futur: els més joves.

En aquesta llarga i profitosa presència a la nostra ciutat, són moltes les fites a celebrar. Una d’elles resulta especialment emotiva: la commemoració del 300é aniversari de la fundació de la Venerable Orden Tercera del Carmen. Tot i que l’entitat va ser creada el 1718 en la parròquia de sant Jaume, els seus orígens, tal com m’explicava el dia de la celebració el seu germà major, Eliseo Alcázar, es remunten a l’any 1596, amb la creació de la Cofradía del Santo Escapulario de Nuestra Señora del Carmen.

Aquest efemèride farà encara més especial la celebració de la festa de la Mare de Déu del Carme, en poc més d’una setmana. Aquesta festivitat, llargament arrelada a Vila-real, transcendeix amb molt la comunitat carmelita per a arribar a l’ànima de centenars de vila-realencs i vila-realenques, que acudim, any rere any, a compartir amb els carmelites tradicions tan entranyables com El cant de la carxofa’i la processó amb la imatge de la Mare de Déu.

Des d’aquestes línies, vull traslladar el meu sincer agraïment i felicitacions a la VOT del Carmen, a tots el membres de l’entitat, el prior, David Oliver, el germà major, la vice-germana major, Mª Carmen Ibáñez, i tots els membres de la junta per aquest important aniversari. Enhorabona i felicitacions que faig extensives a tota la comunitat carmelita de Vila-real i les entitats associades, com el grup de música religiosa Karmel, la comunitat educativa del col·legi Virgen del Carmen, la associació Juventud Carmelita (JuCar) o l’oenegé Karit.

Gràcies a tots ells, a l’empremta que els carmelites han deixat en la nostra història, Vila-real és hui una ciutat millor. Una ciutat que es preocupa de la seua gent però també dels problemes i les injustícies del món que ens envolta: les activitats de JuCar i Karit i la popular desfilada solidària que celebren cada any en són la millor mostra. Una ciutat que creu en l’educació i la formació en valors com a l’única via possible per al progrés d’un poble. I ací tenim l’exemple del col·legi carmelita, per on han passat milers de vila-realencs i vila-realenques. Una comunitat sempre oberta i implicada amb la ciutat, com recentment ha tornat a demostrar amb la donació del solar per a construir el nou pavelló poliesportiu Campió Llorens.

La història dels pobles es construeix amb el treball i l’esforç de la gent. I la VOT del Carmen forma part indissoluble de la nostra història. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament els hem lliurat un reconeixement en nom de tot el poble. Felicitats i per molts anys més.

*Alcalde de Vila-real