Des que va començar la pandèmia de la covid-19 sabem que les persones majors són la població més vulnerable. Nadal és una època multigeneracional i les reunions familiars suposen un gran risc per a tots, i encara més per als nostres majors. El pròxim Nadal no serà tan dolç, el coronavirus marcarà les festes i no podrem disfrutar d’activitats multitudinàries en família.

Les autoritats sanitàries ens han advertit que hem de tindre una atenció especial amb les persones que superen els 65 anys, però l’aïllament social és tan dur, tan greu, tan contraproduent com el coronavirus. És necessari trobar un equilibri que afavorisca els beneficis del contacte familiar, especialment en les dates nadalenques, però de forma segura.

Cal trobar mecanismes, que ja n’hi ha, per a protegir aquestes persones sense arribar a aïllar-les completament de la societat, perquè la soledat té conseqüències greus en els nostres majors, tant en el seu benestar psicològic com físic. Però, a pesar de les precaucions i del bon treball preventiu realitzat per les famílies i pel personal i la direcció de les residencies a Borriana, les reunions familiars i l’augment del nombre de visitants als centres augmenten el risc de contagi per la covid-19, i poden resultar irreversibles pel que fa a la vulnerabilitat de les persones majors.

No podem oblidar que en diferents moments i crisis que hem patit en les últimes dècades han sigut els majors els qui ens han salvat, s’han fet càrrec de nets, rebostos i factures. Ens han donat més que la simple ajuda, ens han donat l’exemple i, en aquesta crisi sanitària, són els que més necessiten la nostra ajuda, ara no podem fallar-los.

Les llums de nadalenques no poden enlluernar-nos i aquest pròxim Nadal, igual com durant tota la pandèmia, menys és més. Hem de trobar l’equilibri, i guiar-nos per la senda de la sensatesa, perquè la responsabilitat i l’autoexigència fins a l’exageració en el compliment de les normes bàsiques: ventilació, distància, mascareta, contacte mínim, llavat de mans, pot portar-nos a la vacunació en les millors condicions.

Recordem que estar socialment distanciats no ha de significar socialment desconnectats i mantindre menys trobades aquests dies, significarà ser-ne més els pròxims mesos. Cuidar-los i cuidar-nos, aquestes han de ser les premisses. Tots hem de posar alguna cosa de part nostra i extremar la precaució perquè les famílies puguem reunir-nos moltes vegades en el futur. Per tant, responsabilitat individual i col·lectiva i disciplina social. Protegim els nostres majors protegint-nos a nosaltres mateixos, i la principal protecció suposa reduir al màxim el contacte amb no convivents, i ser conscients que el risc de contagiar-los existeix en qualsevol moment. Aquest Nadal el millor regal és protegir-nos i protegir la nostra gent. H

*Alcaldessa de Borriana