El govern progressista a la ciutat de Castelló ha demostrat en els darrers anys haver fet una gestió eficaç i eficient dels recursos públics. No em cansaré de recordar que, en contra del mantra utilitzat històricament per la dreta, l’esquerra sap gestionar l’economia amb rigor i ho fa posant a les persones en el centre de les seues polítiques. Els números no enganyen. Aquesta setmana hem publicat un balanç econòmic que posa en relleu una dada important: l’Ajuntament de Castelló ha rebaixat el seu deute viu a llarg termini en més de 53 milions des de 2015, quan entràrem a governar, passant dels 82,28 milions d’aqueix any als 28,83 al final de 2019.

Així, el deute de l’Ajuntament s’ha situat en un 17,18 per cent, un indicador mínim molt allunyat dels 129 milions que es van aconseguir en 2012, sota el mandat del PP en el qual l’endeutament va fregar el 90 per cent. El mèrit radica en el fet que el descens progressiu del deute s’ha aconseguit sense reduir les inversions ni les polítiques socials a la ciutat, alhora que baixàvem els impostos. És fàcil reduir el deute municipal si s’augmenta la pressió fiscal, perquè hi ha més ingressos, o si es retallen les polítiques que redunden en el benestar de la ciutadania. Però lluny d’això, en els darrers anys hem aconseguit donar el múscul necessari a les actuacions en matèria de benestar social i ocupació, alhora que a través de tres revisions cadastrals consecutives a la baixa hem reduït el rebut de l’IBI a les famílies revertint l’efecte del catastrazo escomés sota el mandat del Partit Popular. De fet, només hi ha tres capitals de província en les quals baixa la contribució en 2020, i Castelló és una d’elles.

Gràcies a la gestió de l’equip de govern municipal s’ha amortitzat deute per 10 milions d’euros i hem eliminat el deute a curt termini, ja que des de 2017 l’Ajuntament de Castelló no ha necessitat recórrer a préstecs per a fer front a pagaments immediats. Malgrat l’herència rebuda després de dues dècades de governs de la dreta, hem aconseguit en tan sols quatre anys sanejar els comptes municipals, i el nostre objectiu ara és acabar el mandat amb deute zero. Cal recordar, a més, que gràcies a aquests nivells tan baixos d’endeutament municipal podem optar a nous fons europeus i continuar abordant projectes de transformació urbana i social a la ciutat de Castelló.

I mentre baixa el deute, continuen les inversions. A 31 de desembre de 2019 s’han executat 16 milions d’euros en inversions, dels quals 4 milions corresponen a fons europeus (Edusi). En aquest sentit, m’agradaria destacar el treball desenvolupat per l’Oficina de Planificació Econòmica que gestiona els recursos procedents de Brussel·les. El percentatge d’execució dels fons Edusi se situa en un 37,80 per cent, enfront de la mitjana estatal que està en un 8 per cent. Això és el que ha portat a Castelló a ser presa com a referència estatal de bones pràctiques en gestió de fons europeus, obrint la porta a l’arribada de més recursos per a projectes com ara la renovació de l’enllumenat públic.

La dreta pot seguir amb el seu mantra que l’esquerra no sap gestionar de cap manera l’economia de la nostra ciutat, però els números no enganyen.

*Alcaldesa de Castelló