Moltes vegades, quan parlem d’obra pública, no ens adonem de la importància que algunes infraestructures tenen més enllà de l’impacte econòmic que genera l’actuació en si, així com la creació de diversos llocs de treball. Només ens parem a pensar en xifres econòmiques o tones de material emprat.

El que moltes vegades obviem, és la capacitat que algunes infraestructures han tingut i segueixen tenint en l’entramat urbà i de cohesió urbanística i social.

En el cas de Vinaròs, ens topem en l’actualitat, amb dos infraestructures que aviat canviaran el paradigma que durant dècades hem anat assumint com normal i que, de manera indirecta, ha creat barreres psicològiques que no hauríem d’existir entre diferents barris o fins i tot nuclis urbans.

En el cas del carril lúdic esportiu a l’ermita, el nou pont que s’està construint és, possiblement, l’obra més destacada. Aquesta infraestructura, posarà fi a dècades d’inseguretat viària i de vianants, així com fi a una d’aquelles barreres físicament inexistents, però que fins ara hem sentit que separa el nucli urbà amb la zona de l’ermita.

El mateix ocorrerà amb la nova passarel·la de vianants en la desembocadura del riu Cervol. Durant molts anys, el nucli urbà de Vinaròs, només comptava amb el pont de l’avinguda Francisco José Balada i el pont romà com a vies urbanes municipals per creuar d’un costat a l’altre de riu. L’antiga 340? Ni ens paràvem a pensar-ho.

Aquesta passarel·la trencarà una d’aquelles barreres psicològiques de què parlàvem anteriorment. La barrera psicològica d’aquells que caminen, es desplacen diàriament o practiquen esport i en acabar el passeig del Fora del Forat es topen amb un mur, obligats a fer una gran U per continuar vora mar, a través de la Costa Nord. Un canvi de paradigma que suposaran més de 5 km d’espai per als vianants.

Actuacions de calat mitjà per a alguns. Però de vital importància en el nostre subconscient que, per sort, ens apropen encara més als nostres amics, veïns i familiars. H

*Alcalde de Vinaròs