L’extrema dreta, i fa pocs dies també el PsoE de Vila-real, fan servir habitual-ment aquest adjectiu per desqualificar els que pensen diferent. Una de les ac-cepcions del magnífic diccionari de Mossén Alcover per al mot «radical» és «que canvia una cosa totalment, de dalt a baix, des del seu fonament».

Certs fonaments ideològics deuen estar, de fet, ben corcats quan la màxima au-toritat de la ciutat de Vila-real desqualificava així els que no pensen com ell. La polèmica s’ha encetat amb la peculiar idea de dur a Vila-real una plaça de bous en temps de rebrots de la pandèmia. Després de pujar impostos als vila-realencs, multiplicar-se les necessitats socials, augmentar la desocupació com mai o arruïnar-se tants veïns simplement una plaça de bouspotser no era la mi-llor idea.

Les xarxes socials han bullit aquests dies criticant la manca de sensibilitat o les mateixes declaracions menyspreant els que no pensem com aquest particular «socialisme» que, potser en el pedestal de la seua majoria absoluta, es veu amb el dret de no tolerar els diferents. I em pregunte, els seus companys de Podemos estaran d’acord amb aquestes injúries?

D’altra banda, a molts autòcrates sol irritar-los que la gent opine amb llibertat a les xarxes socials. Sovint disfressen la seua incomoditat amb les opinions lliures d’una crítica molt qüestionable a una suposada llibertat excessiva, posant exemples extrems que qualsevol rebutjaria. La llibertat d’expressió romandrà, per molt que moleste a qui ostenta una majoria absoluta que considera «radical» qualsevol que no pense com a ells els agrada. Perquè malgrat tot seguirem pensant, expressant-nos, opinant i sent tan radicals com ens vinga de gust. H

*Regidor de Compromís per Vila-real