Comença de nou el curs polític i Rajoy haurà de comparéixer al Congrés per explicar què sap i què no diu del cas Gürtel. Després de declarar al jutjat, ara ho haurà de fer davant l’oposició. Una oposició que té la capacitat de posar-se d’acord quan es tracta d’auditar el govern o d’aprovar iniciatives polítiques de molta transcendència. Una oposició que, en definitiva, sap fer el paper d’oposició i vol fer el del Govern centrant-se en les coses que uneixen i que sumen. El govern corrupte i incompetent que governa a l’Estat espanyol es manté en el poder gràcies a dues sonades abstencions del PSOE a Rajoy: la primera va ser un regalet en la investidura i, la segona, un caramelet en la moció de censura pels centenars de casos de corrupció. És cert que la moció va vindre lleugerament a destemps, però era també totalment necessària per intentar fer fora el mal govern que fa ser a l’estat espanyol una vergonya a escala internacional. Una moció en la qual tots els diputats i diputades del Congrés ens van traure la careta i la gent va comprovar qui realment vol fer fora al Partit Popular de les institucions o qui es troba més còmode fent estratègia electoral.

Les coses pel seu nom, que «un plato» continua sent «un plato» i «un vaso», «un vaso»: mentre tinguen el poder, tindran les armes polítiques per continuar vetant lleis o continuar guardant en un calaix les iniciatives parlamentàries que no els interessen. I la gent senzilla, aquella que no vol corruptes representant-los, està farta d’este lamentable espectacle i vol que els fem fora.

Al Govern valencià ho vam fer possible. Vam passar d’una necessària reivindicació i denúncia de les corrupteles i la mala gestió del PP valencià per teixir una alternativa. Ho vam fer possible entre tres grups polítics que compartim interés de govern i ens enfrontem per convéncer el mateix electorat, sense abstencions, amb valentia i decisió. Si això és possible ací, si això és possible per fer comparéixer Rajoy, ho hem de fer possible també a Madrid per tornar al PP a la bancada de l’oposició i enviar Rajoy de vacances indefinides.

*Diputada en el Congrés per Compromís per Castelló