Fa escassament una setmana els explicava la difícil situació que estem vivint a l’Ajuntament de Vila-real aquest 2016. Un pressupost que el PP no va tindre cap problema en criticar, al•legant que els comptes per a enguany eren irreals i denunciant que ens veuríem obligats a modificar-lo en més d’una ocasió. Que bé ho sabien! I és que ells, com a responsables de l’urbanisme a cost zero, saben bé el que ens han deixat.

Una situació desastrosa fruit de l’economia de casino, de les irregularitats i de la festa del balafiament i de les inauguracions a qualsevol preu que han practicat durant anys i que ara paguem -i durant anys continuarem pagant- tots.

Quan vam arribar a l’equip de govern, i conscients de l’herència rebuda, vam tractar d’actuar amb tota la prudència possible, mirant fins a l’últim cèntim. Una de les primeres decisions que vam prendre va ser congelar els valors cadastrals i al 2014 vam aconseguir que el Govern d’Espanya rebaixara els valors dels béns immobles de la ciutat, possibilitant que, en un moment de dura crisi, els veïns pagaren menys impostos. Sabíem que l’Ajuntament rebria menys diners, però teníem l’esperança de ser capaços de controlar els efectes dels empastres del PP.

Hem fet tots els possibles per a minimitzar els efectes de la nefasta herència amb els recursos de què disposem, però, per desgràcia, tornem al punt de partida. Els colps en forma de demandes, sentències i reclamacions no deixen d’arribar.

No parlem de sentències simbòliques, ni de tocs d’atenció. Són demandes milionàries que alteren les previsions pressupostàries que realitzem per a cada any i que ens generen distorsions que eviten que paguem a temps a empreses i entitats. Davant les dificultats, la màxima del meu equip és ben clara: serietat i transparència. Sempre he contat la veritat als ciutadans. No puc entendre la política d’una altra manera. I sé que, tot i els problemes, els veïns són comprensius.

Per això, vull donar les gràcies als funcionaris, als regidors de l’equip de govern i a tots els que haveu entès que necessitem fer un esforç d’ajust aquests sis mesos i que no ens queda més remei que actualitzar la contribució per a treballar amb un pressupost més real que ens permeta fer front als empastres heretats, pagar al dia a tots i portar endavant el projecte de la Vila-real que Avança.

Hi hauria una altra opció, massa practicada durant anys pels governs del PP: demanar més prèstecs fins el límit d’endeutament legal i qui vinga darrere que tanque la porta. Però això ja forma part de la història de Vila-real, almenys mentre els ciutadans ens donen la seua confiança. H

*Alcalde de Vila-real