L’equilibri pressupostari és un principi fonamental en la gestió de qualsevol administració. Per suposat, també de la pública, que gestiona els diners de tots. Però gestionar un ajuntament és molt més que fer quadrar els ingressos i les despeses en un balanç comptable. És establir prioritats, com ho ha estat per a nosaltres reduir la pressió fiscal perquè els nostres veïns i veïnes paguen menys impostos; és donar resposta a les necessitats de la població, com pagar els 300.000 euros de sobrecostos pel tractament del fem; fer front a les injustícies, com l’eliminació de la paga extraordinària als treballadors públics perpetrada pel Govern central en 2012 i que l’Ajuntament de Vila-real hem sigut els primers a tornar íntegrament. Governar un ajuntament és també fer avançar i progressar les ciutats, generar oportunitats i ampliar els drets de les persones. A més, hem d’afegir una herència d’anys de governs anteriors que van deixar com a llegat 15 milions d’euros en empastres.

Davant les últimes declaracions del Partit Popular de Vila-real al voltant de l’incompliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària, només podem concloure una cosa: que el PP local preferiria fer quadrar els comptes a martellades a costa de pujar la contribució en els últims quatre anys, arrabassar els drets laborals, deixar que les famílies seguisquen pagant els llibres de text dels seus fills i desoir les sentències a les que els jutges, a causa dels empastres i l’espoli de terres perpetrat per ells mateixa, han condemnat la ciutat en els últims anys. Sí, l’informe de la Intervenció municipal diu que en 2015 no s’ha pogut complir amb aquest principi. El perquè, el saben molt bé però callen: 300.000 euros de sobrecostos en la gestió del fem, 15 milions d’euros d’empastres urbanístics, 1,5 milions d’euros menys per la baixada de l’IBI, 180.000 de la paga extra de 2012 o 180.000 més dels llibres de text. Programa, per cert, que suposa un altre dels arguments capciosos del PP per a confondre els ciutadans sense cap altre interés que intoxicar, perquè les ajudes del #XarxaLlibres estan complint la tramitació que indiquen els tècnics per a donar les màximes garanties a les famílies. Potser haurien de preocupar-se més d’explicar per què, en lloc de posar en marxa programes pioners com aquest, van preferir destinar els diners de l’educació pública a construir edificis de 27 milions d’euros, amb vuit de sospitós sobrecost.

Per cert, l’estabilitat pressupostària l’exigeix una llei del PP que Rajoy ni el PP quan governava la Comunitat no van complir mai. Resulta irònic que, qui no la complia pel balafiament i el saqueig, ara vulga donar lliçons als altres. H

*Alcalde de Vila-real