Un estiu com els d’abans és el lema de la nova proposta de cultura i turisme per als caps de setmana de juliol i agost. En el Paratge de Sant Josep oferirem música en directe, amb la col·laboració de les tres bandes de música: Ateneu Musical Schola Cantorum, Centre Instructiu d’Art i Cultura i Unió Musical. Grups reduïts de músics realitzaran xicotetes actuacions per a amenitzar l’àrea de terrasses. Amb això volem que els vallers i valleres tornen al paratge, com es feia antigament, a gaudir del seu temps d’oci. A la vegada també oferim una experiència més completa als turistes que visiten les Coves de Sant Josep este estiu, perquè consumisquen en els establiments de la zona.

Esta novetat s’emmarca dins de la programació turística i cultural amb l’objectiu de reactivar la vida econòmica i social del Paratge de Sant Josep, després de quasi tres mesos de tancament de les Coves i dels bars i restaurants degut a la pandèmia de la covid-19. I ho fa seguint totes les mesures de seguretat i prevenció tants per als músics com per al públic. Així es mantenen les distàncies entre les taules i es prohibeix que les persones estiguen de peu seguint l’actuació. És molt important complir estes normes, per responsabilitat i per a evitar rebrots de la malaltia en la nostra ciutat.

No hi ha dubte que este estiu serà atípic, no podrem viatjar a l’exterior en la majoria dels casos i en molts altres decidirem no fer-ho i preferirem quedar-nos més a prop. I per això amb esta activitat de música en directe a les terrasses hem volgut rememorar les dècades dels anys 60 i 70, quan el Paratge de Sant Josep era un centre d’oci per als vallers i valleres. Enguany cal que totes i tots ens adaptem a la nova realitat i consumim a prop de nosaltres, per ajudar a la reactivació de l’economia local i del territori. Ara és un bon moment de descobrir o redescobrir el patrimoni que tenim més a prop, com les Coves de Sant Josep, que en els últims anys han estrenat nova il·luminació i noves activitats, com l’espeleokayak o el cicle Singin’ in the cave. La passada legislatura vam diversificar l’oferta turística del riu subterrani i de la ciutat (poblat, rutes guiades, aposta pel patrimoni...) i això ara és un valor en alça.

Una bona mostra és el projecte del Museu en Marxa, amb el qual estem donant a conéixer algunes de les restes arqueològiques que s’han trobat al nostre terme municipal. Una de les més especials és la Cràtera d’Orlell, de la qual s’ha fet un model en 3D. Ara formarà part d’este particular museu i farem la presentació oficial el proper divendres 17 de juliol a les 20.30 hores, en el Centre Cultural Palau de Vivel, amb un aforament reduït i seguint totes les mesures de seguretat. Tanmateix, podrà ser visitat fàcilment amb qualsevol dispositiu amb internet, utilitzant un Codi QR. Definitivament, són temps d’adaptar-se a les noves realitats que ens obri la tecnologia, també en l’àmbit turístic, patrimonial, cultural i històric. Com sempre dic: a la Vall tenim molt a oferir en este àmbit.

*Alcaldessa de la Vall d’Uixó