La setmana passada, com va quedar patent al diari (per la informació i per les reaccions) la estratègia DUSI (Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat) presentada conjuntament per Benicarló i Vinaròs va ser una de les escollides per a rebre fons europeus (una de les 10 del País Valencià, entre les 28 presentades pels municipis de més de 20.000 hab.).

No m’estendré avui sobre el que això suposarà pels nostres municipis (ara que les administracions autonòmica i estatal no tenen capacitat d’inversió) en els pròxims anys (l’estratègia va fins a 2020). Tindrem temps quan és confirme. Vull destacar el fet d’haver fet el projecte conjuntament amb el nostre municipi veí, Benicarló.

Fa un any l’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, i el nostre regidor d’Ordenació del Territori, Jan Valls, van anar a les primeres reunions convocades per la Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques i els dos ajuntaments començaren a explorar el camí cap a l’elaboració d’una estratègia. Aviat va prendre forma l’idea de que es podia presentar de forma conjunta, lo que presentava molts avantatges: possibilitat de reduir la despesa de cada municipi al cofinançar consultories i projectes, obtenir més fons al formar una unitat de més de 50.000 habitants, coordinar estratègies a mig termini en dos municipis tan relacionats i, finalment, evitar que per criteris territorials, l’elecció d’un dels dos perjudiqués a l’altre.

HAVER ESTAT una de les estratègies escollides dona la raó a la decisió que vàrem adoptar fa un any. I crec que envia un missatge molt positiu per a tots aquells que creiem en la cooperació i la solidaritat. La tradicional “rivalitat” entre Benicarló i Vinaròs queda per al futbol o els acudits que tanta salsa posen a la nostra convivència diària.

I també demostren a aquells incapaços de reconèixer els mèrits dels altres que, des dels governs progressistes però de diferent signe, sabem gestionar i col•laborar, i no tan sols fer política de pancarta com a alguns lis agradaria. H

*Alcalde de Vinaròs (TSV)