El títol d’aquesta faula representa molt bé l’esperit i la manera de ser dels vila-realencs, i també dels valencians, segurament per la tradició agrícola. Si recorden la història, la formiga treballava de sol a sol quan feia bon temps per a tindre provisions quan vinguera l’hivern. Mentre la cigala es passava els dies cantant i gaudint del bon temps. Així quan va vindre el fred, la segona no tenia què menjar ni on dormir, mentre a la primera no li feia falta res.

Tota una metàfora del que han fet els nostres avantpassats durant anys; treballar, esforçar-se, lluitar, tot per a fer quatre perres i un poc de patrimoni que els donara alguna seguretat a l’hivern de la seua vida. Desprès de treballar dur ho aconseguiren, uns més altres menys. Però fer l’arreplegueta no els va eixir gratis, sinó que van haver de pagar impostos pel seu treball o la seua activitat, també per a mantenir els serveis rebuts o simplement per la propietat. Al menys, als pares sempre ens queda la satisfacció que el que hem pogut estalviar passarà als fills i els ajudarà a tindre una vida millor. Però, malauradament no és tan fàcil, perquè malgrat haver ja pagat pel que hem anat acumulant, els nostres fills hauran de tornar a pagar quan els ho deixem.

Ho patim dia a dia. Primer, amb el Botànic que ha situat l’impost de Successions com a un dels més alts d’Espanya. I com no, a Vila-real on el bipartit ens deixa pagant més Contribució que mai. A aquests impostos, cal sumar la plusvàlua, és a dir, els diners que haurem d’abonar quan la nostra casa o local de negoci passen als nostres fills. En Cs creiem que on millor estan els diners és en la butxaca veïns i això, sols s’aconsegueix no gastant més del que tens, cosa que el bipartit no fa. Com que nosaltres sí volem i sabem, hem presentat una moció per a que es bonifique fins al 95% l’impost que grava l’increment de valor dels terrenys, tant quan uns pares deixen als seus fills la vivenda habitual, como quan li deixen la seu del negoci familiar. Per una banda, evitarem que es castigue a qui s’esforça i estalvia i per una altra, ajudarem a que les activitats econòmiques tinguen una continuïtat.

*Portaveu de Cs en l’Ajuntament Vila-real