Canta Raimón que, en aquest país, la pluja no sap ploure. I aquesta setmana, n’hem tingut una nova prova. Amb aquest article, vull fer un agraïment especial a tot l’equip humà dels diferents departament municipals que, de manera coordinada, treballa i es bolca cada vegada que patim un episodi d’alerta de pluges fortes perquè les conseqüències siguen les mínimes.

Des de Policia Local, amb el comissari principal, José Ramón Nieto, i el comissari, Domingo Adán, vetllant per la seguretat de tots i la plantilla preparada i alerta per actuar en cas que siga necessari. Protecció Civil, amb Alicia Prades, Verónica Solsona i tots els seus voluntaris, en guàrdia per atendre qualsevol emergència o eventualitat.

Garantir la mobilitat és també una de les preocupacions i per això és de destacar la tasca del tècnic de l’àrea, Félix Fuentes. Per suposat, també els Serveis Públics, sota la direcció del cap de servei, José Hidalgo, són una peça fonamental davant qualsevol incidència i també en la prevenció, reforçant neteja d’embornals i camins.

També els Serveis Socials, amb la cap de servei, Pilar López, s’impliquen en la gestió d’alertes. De manera prioritària, per a garantir allotjaments per a les famílies que, a causa de les pluges, puguen veure’s obligades a abandonar sa casa. Contactant amb serveis auxiliars com Creu Roja, en previsió de què puga ser necessària l’atenció psicològica.

I enguany, a més, gestionant un servei pioner de ludoteca perquè aquelles famílies que no tenen més opció puguen conciliar la vida familiar quan es fa necessari, per seguretat, suspendre les classes. En aquests casos, és imprescindible la tasca de la Regidoria d’Educació, de la mà de la tècnica Lourdes Soler, en coordinació amb els centres docents. I Esports, amb José Ramón Cantavella, cap de servei de l’SME, també és una àrea necessària per a garantir que tot discorrega amb normalitat: és molta la gent que fa ús de les instal·lacions esportives, que, davant el risc de pluges fortes, hem de tancar per a evitar aglomeracions i problemes.

Perquè el risc no és que un col·legi puga inundar-se. Els nostres centres docents són segurs. El risc principal és l’embús a les entrades dels col·legis, quan tots els pares i mares hi volen acudir en cotxe i altres riscos que es generen en les inundacions. Respecte les crítiques que se’m poden haver fet per suspendre les classes, però, com a màxim responsable municipal, la meua obligació és vetllar per la seguretat de tots, en particular dels més menuts. I quan està en joc la seguretat, no hi pot haver dubtes: la prevenció és la millor política.

Gràcies als regidors responsables, que sempre estan a peu de carrer amb vocació de servei públic. Gràcies a tot el gran equip humà de l’Ajuntament. Vila-real se sent molt orgullosa de vosaltres.

*Alcalde de Vila-real