Vam estar a Gredos. Estarem allí on vejam oportunitats per enfrontar el repte demogràfic. Vam firmar la «Declaración de Gredos por la Innovación y el emprendimiento para la Repoblación Rural y Territorial» i la vam firmar en un lloc simbòlic, en la mateixa sala on els pares de la Constitució van estar confinats fins a arribar a l’acord que, per sort, ha possibilitat el període més gran de democràcia, pau i drets socials de la història d’Espanya.

De segur, no resultarà tan significativa ni tan simbòlica la firma d’aquesta declaració, però suposa un pas més per anar endavant. Negre sobre blanc, la Declaració entra en els aspectes que des del consens de totes les forces polítiques assenyalen actuacions dels poders públics i de la societat civil en contra de la despoblació.

A partir dels principis fonamentals de llibertat i igualtat, advoca pels drets socioeconòmics i la no discriminació pel lloc de residència de tot ciutadà. Però això no es fa efectiu si no hi ha un desenvolupament econòmic que fomente la prosperitat del medi rural, i per això, entre altres coses, és necessari retallar la bretxa digital, fomentant la digitalització i la connectivitat a tots els territoris, apostar per la innovació i l’empreniment com a motor de canvi també en el medi rural (ecosistemes d’innovació), avançar en la simplificació de les normes i de les traves burocràtiques per als xicotets municipis, reconéixer als habitants rurals com a grans protectors del territori i custodis del béns naturals, culturals i patrimonials que guarde i en conseqüència crear uns models de governança inclusius de les administracions públiques i entitats privades que realment facen efectius els drets de ciutadania dels hàbitats del món rural.

Algú deia que ja no és moment de declaracions sinó d’actuacions i potser tinga raó, en el Foro de Municipis d’Interior de la FVMP a Montanejos també déiem que el diagnòstic està ja fet i el que cal és actuar. Al Govern ja tenim una vicepresidenta per enfrontar el repte demogràfic, Carmen Calvo, i Dubravka Suica és també vicepresidenta de la Comissió Europea para la Democràcia i Demografia. Si el passat dimecres a la UNED de Vila-real parlàvem d’Europa com a gran eina de pau, nosaltres en aquestes jornades hem constatat que Europa, ara pot ser la gran eina d’oportunitats per al món rural.

El representant de la Comissió Europea a les jornades, Isidro Lasso, era clar i contundent presentant tres grans línies de treball: La primera: Innovació i Empreniment i no tan sols en agricultura i ramaderia, que també, sinó en el món de les StartUpVillage (STV) que és un sistema d’empreses emergents obert per a la Repoblació Rural i Territorial mitjançant la connectivitat, l’empreniment i la innovació. Per ací aniran gran quantitat de diners dels fons europeus i hem d’estar aquí. Segona: l’orgull rural. Eixa nova comprensió de la ruralitat de la qual tant hem parlat que passa per l’erradicació d’estereotips, que supera victimismes buits i estèrils i que més enllà de plors i queixes assumeix el repte i la sort de viure en el poble, i per últim, una vegada més, connectivitat. Tan precís com en el seu moment va ser dur llum i aigua a totes les poblacions, és avui necessària la connectivitat, 100 megabits, perquè no tan sols és una connectivitat per a l’entreteniment, o és per a l’empreniment.

*President de la Diputació de Castelló