Vila-real compta amb un dels centres de referència per a l’educació de persones amb necessitats especial, el CEE La Panderola. Gràcies al personal del centre i al seu director, Vicent Esteve, la dedicació infinita de mares i pares i, en general, la comunitat educativa, més de 50 xiquets i xiquetes reben cada dia la millor atenció i formació possible, ajudant-los a desenvolupar-se i implicant-los en tot allò que, des de l’àmbit social i municipal, podem per afavorir la plena integració en l’entorn. Però què passa quan, als 21 anys, aquests joves acaben la seua etapa escolar i no poden seguir acudint a La Panderola? Aquesta és la pregunta que es fan els pares i mares dels alumnes del col·legi. Una pregunta desesperada que trenca el cor i a la qual les administracions, de manera incomprensible, no hem sigut capaços encara de donar la resposta adequada.

Els familiars dels alumnes amb necessitats educatives especials s’enfronten a un veritable drama. No tenim, en aquests moments, places suficients per a garantir que aquests xiquets i xiquetes estaran atesos de la millor manera possible en els únics recursos als quals poden acudir en acabar l’etapa escolar: els centres ocupacionals i els centres de dia. A Vila-real disposem d’ambdues dotacions; un centre ocupacional de 60 places i un centre de dia, de 20. En tots dos casos, malauradament, no queden places lliures. Tampoc en altres recursos de la província. I, mentrestant, quatre alumnes de la Panderola han fet o faran en breu els 21 anys que marquen la seua eixida del centre.

No puc ni arribar a imaginar la desesperació que aquesta situació pot suposar per a les mares i pares, davant la possibilitat que, el curs que ve, els seus fills es vegen obligats a quedar-se tancats a casa, pràcticament al marge de la societat i amb una càrrega per a la família que en alguns casos pot arribar a ser duríssima. L’Ajuntament, és cert, no té cap competència, però no estem parlant de competències sinó d’humanitat, de justícia i de sentit comú.

Per això, estem treballant de la mà de la Panderola i l’AMPA, també amb l’associació el Rusc, de familiars d’usuaris del Centre Ocupacional, per buscar una eixida. Hem demanat, i en breu mantindrem, una reunió urgent amb el director general de Diversitat Funcional de la Generalitat, Antoni Raya. Les paraules, ho saben massa bé els pares i mares, ja no són suficients. Confiem en eixir d’aquesta reunió amb fets que garantisquen que els xiquets i xiquetes amb necessitats especials puguen continuar amb els itineraris assistencials i ocupacionals que altres persones en les seues mateixes condicions sí poden seguir.

Una societat que no cuida de la seua gent no té cap tipus de futur; és responsabilitat de les administracions garantir que totes les persones, siguen quines siguen les seues condicions, tinguen les mateixes oportunitats de desenvolupar el seu propi projecte vital. Estic segur que, entre tots, trobarem la forma de fer-ho.

*Alcalde de Vila-real