Com he explicat en alguna ocasió, cal tenir memòria. Darrerament sembla que tot el que és important, va succeir abans de l’any 85. Com si tota la resta, la celebració de les olimpíades, l’arribada de l’euro, el creixement a base d’especulació, participar en una guerra per falsedats, o la reforma laboral i de les pensions, primer del PSOE i després del PP, o l’emergència ecològica davant del canvi climàtic, quasi foren coses naturals i inevitables.

Però totes aquestes coses han influenciat, i molt, en les nostres vides. I cal tenir-les molt presents si volem entendre perquè estem on estem. Cal, en definitiva, tenir memòria.

I si tenim memòria en Castelló, recordarem que el 1991 per sols quaranta-cinc vots de seixanta mil emesos, el Partit Popular va aconseguir una majoria absoluta que li va durar vint-i-quatre anys. O que en 2015, Ciudadanos se’n va anar al llit amb cinc regidors i es va alçar amb quatre. L’experiència ens diu que cada vot conta, i ja els dic que en les pròximes eleccions, generals i autonòmiques del pròxim 28 d’abril, contaran molt més.

I és més important recordar quan tot sembla tan immediat i amb tan de soroll manipulat. Quan alguns líders polítics no tenen problema en calumniar, mentir, enganyar i crispar a la ciutadania, si així poden guanyar vots. Quan tot és limita a amagar les seues malifetes quan manaven i a negar les accions en favor de la ciutadania que hem impulsat des de governs del canvi.

Perquè, no fa tant, les famílies havien de pagar pels llibres de text, o les taxes universitàries eres més cares que en l’actualitat. Fa poc de temps la gent amb hepatitis C que no es podia pagar el medicament, acabava faltant. No fa tant de temps, els expedients de dependència s’abandonaven en caixes i s’ignoraven. No fa tant de temps, en Castelló no hi havia busos nocturns, o no es podia visitar el refugi de la plaça Tetuan.

Però a tot això el govern de Compromís li ha donat la volta, perquè hem ficat a les persones en el centre de les nostres polítiques, millorant la qualitat de vida de les famílies, garantint drets i oferint oportunitats. I també, fent-nos sentir orgull del nostre patrimoni i de la nostra honestedat.

I no sols això, Compromís hem sigut la veu de les nostres comarques, sense sucursalismes. Per això hem parlat de trens de rodalia, o de liberalitzar l’autopista, de regeneració de platges i de veure qui paga els pufos de dessaladores i el Castor. Hem fet que a Madrid es parle de Vinaròs, Vall d’Uixó, Almenara i molts més pobles, en definitiva que es parle de Castelló i que no siga per la corrupció del PP.

Cada dia, hi ha mil motius per seguir treballant incansablement en el benestar i la felicitat de les persones. I nosaltres hem demostrat que som el motor del canvi que necessita aquest país.

En les pròximes eleccions, més que per la crispació, deixe’s dur per la memòria, i confie en aquells que estem millorant la vida de la gent.

*Vicealcalde i portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló