Recorden vostès aquells temps en què els culebrones d’estiu inundaven durant el mes d’agost les pàgines dels periòdics? Cada estiu, la falta de notícies importants feia que la premsa se n’ocupara de les qüestions més irrellevants per a omplir pàgines i a l’agost era freqüent que mentre escoltàvem a Georgie Dann tinguérem, per exemple, complida informació sobre suposades aparicions d’ovnis. Però els estius ja no són el que eren i amb Georgie Dann fora de combat, sembla que els culebrons intranscendents han deixat pas a qüestions certament preocupants.

De les moltes notícies que ens ha deixat aquest estiu, em vaig a centrar en el trasllat de les restes embalsamades del genocida Francisco Franco, que segueix descansant 43 anys després en el seu mausoleu, el major monument existent a Espanya alçat amb la suor i la sang dels represaliats pel propi dictador. És inconcebible que una cosa així poguera ocórrer en cap país democràtic d’arreu el món, però Espanya, o és diferent o no és tan democràtica com ens volen fer creure.

El PSOE, després d’haver governat durant 22 dels últims 43 anys, ha decidit per fi separar al dictador de les seues víctimes i traure’l del Valle de los Caídos i açò és una bona notícia perquè la decisió dignifica als qui van lluitar per la llibertat i la democràcia, però és preocupant que Sánchez es plantege desenterrar al dictador en secret per a evitar enfrontaments amb els franquistes. Durant els últims anys són moltes les veus que han alertat sobre el perill d’un feixisme creixent a Europa, també a Espanya i no se’ls ha fet cas.

Ara veiem en les televisions a militars, polítics i periodistes obertament franquistes debatent sense embuts llançant missatges incendiaris que en qualsevol altre país serien delicte, però que ací s’han normalitzat. Queda clar doncs que, a Espanya, va a ser més difícil traure el franquisme del Congrés i la judicatura que a Franco del Valle de los Caídos. Mentrestant, Ciudadanos i Partido Popular, del qual Begoña Carrasco és membre de la seua executiva nacional, es dediquen a defendre les exigències de la ultradreta allargant l’ombra del franquisme fins al segle XXI.

*Regidor de Castelló en Moviment