Les últimes setmanes haureu sentit que a Compromís molts parlàvem de reduir la jornada laboral fins a les 32 hores per a l’any 2025. És també un repte, encara, fer que es puga afavorir la conciliació familiar i laboral o el benestar físic i mental. Al mateix temps tothom vol que s’incremente la productivitat de l’economia valenciana.

Vivim en una societat que es fixa només en els resultats. Però les persones som molt més que unes dades de resultats. Amb la globalització ens han vingut tot tipus d’aplicacions que estan transformant el treball i, a vegades, explotant-nos laboralment. La tecnologia és molt positiva si l’entenem com a ferramenta. Ens fa avançar com ens va fer avançar la roda o l’electricitat en el seu moment.

Malgrat això, l’element perillós que s’ha transformat són els nostres valors. La fixació sols pels resultats ens deshumanitza, perquè l’ètica no es mesura en el PIB, però la necessitem molt més. Si volguérem viure com els nostres rebesavis, amb 12 hores de treball en tindríem prou: no hi hauria mòbils, ordinadors, viatges per plaer, etc. De vegades em captiva la vida que porten els Amish que viuen sense llum en ple segle XXI. He arribat a plantejar-me marxar uns dies amb ells per fer això que molts solem anhelar: desconnectar.

L’estrés, les depressions o la síndrome burnout, tot malalties modernes que de fet són conseqüència directa dels mateixos valors que sustenten aquest model de societat. Transformar una societat abduïda pel dogma de la globalització és possible, perquè qui manté o creu en els seus valors materialistes som nosaltres i jo, en això, ja fa temps que vaig perdre la fe. Si canviem els nostres valors, canviem l’economia i canviem la societat. Canviem-la!

*Candidat de Compromís per Vila-real