Normalment escric aquest article després de festes però enguany vull avançar-me. I ho faig perquè ja sé com treballen els que fan possible la Magdalena que no es veu. Tot eixe equip humà format per brigades, policia, bombers, protecció civil, administratius de mobilitat, activitats i contractació, ordenances, conductors de bus o equips de neteja viària i recollida de fem, enllumenat públic i altres serveis. I segur que me’n deixe a algú.

Sempre dic que la Magdalena fica a prova del que som capaços com a administració. Gestionar quasi dos milions d’euros en poc més de 10 dies, més tots els serveis extraordinaris o totes les tramitacions essencials, acompanyaments i vigilància per a la seguretat de les persones són alguns dels grans reptes que cada any aconsegueixen les persones compromeses amb la nostra festa. Perquè sense gaiates, colles i ens vinculats no hi hauria festa, però sense l’esforç d’eixa Magdalena amagada, tampoc.

No hi ha cap desfilada que no tanquen els serveis sanitaris i els de neteja. Mentre molts gaudirem de la Magdalena, altres agranaran els carrers, connectaran fanals, muntaran escenaris, posaran tanques, ens ajudaran a moure’ns per la ciutat, instal·laran la campana a l’ermitori de la Magdalena del Castell Vell, vigilaran per la nostra seguretat… Aquesta és l’altra cara de la Magdalena, tan necessària com la del Pregó, la Romeria, desfilada de gaites, mesons, el Cós Multicolor o les mascletades perquè la festa siga plena.

La Magdalena suposa un repte per al personal del Servei de Manteniment de la Ciutat. L’esforç de desenes d’operaris, de funcionaris i de personal d’empreses concessionàries és brutal. Les hores de treball es multipliquen en el servei de neteja viària i recollida de fem per replegar milers de tones de residus i que cada matí la ciutat parega com a estrenar.

La xarxa municipal d’autobusos facilitarà la mobilitat i a més, enguany, amb perspectiva de gènere. Així podríem repassar tots i cadascun dels serveis que fan possible que Castelló siga una festa al carrer.

Menció especial d’agraïment per a les Brigades Municipals, sense les quals les festes no serien possibles, sempre disposats, pendents en tot moment de cada detall perquè tot estiga a punt i en el seu lloc perquè hi ha detalls que només ells són capaços de recordar. I tampoc puc oblidar-me del personal del Patronat de Festes amb el seu gerent al capdavant. Vicent Montolio ha estat essencial en la regularització de les nostres festes, amb la inestimable ajuda de les diferents Juntes de Festes que, en major o menor mesura, han sabut entendre que els temps havien canviat. Perquè fer les coses malament sempre és fàcil, el realment complicat és fer-les bé.

Gràcies a aquesta tasca, abans Sara Usó i ara Omar Braina poden representar al nostre Ajuntament en les festes de la Magdalena sabent que tot està com toca administrativament.

Hores després del Magdalena Vítol, tot tornarà a la normalitat, però la sensació que sense eixa Magdalena que no es veu res d’açò seria possible tornarà a omplir-nos. Gràcies per fer possible la Magdalena. Quan Castelló es mou, és gràcies a totes i tots vosaltres. Mentre la resta de castellonencs i castellonenques ho passem bé.

*Regidor d’Urbanisme a Castelló