Facen vostés memòria i recordaran eixe gran arbre centenari que creix entre les naus industrials al costat de l’avinguda dels Germans Bou, més o menys a mig camí entre el Grau i Castelló. Es tracta d’un vell om, una relíquia testimoni del que en un altre temps degué ser una extensa omeda mediterrània i de la qual actualment tot just en queden uns pocs rebrots escampats entre les naus i el vell supervivent que ens ocupa.

Els oms europeus pateixen des de fa dècades la grafiosi, una malaltia que afecta als oms més grans i que a poc a poc està extingint aquests arbres. Sembla que més del 80% dels oms de la Península estan afectats per l’epidèmia i molts dels grans oms que creixien als nostres pobles han desaparegut. A les nostres comarques potser els oms més emblemàtics són el de Sant Joan de Penyagolosa, ja desaparegut i del qual a penes queda el seu esquelet a l’entrada del santuari, i l’om de Navajas, triat Arbre de l’Any 2019. L’om de Germans Bou potser no és tan emblemàtic com els de Penyagolosa o Navajas, però segur que mentre veia passar la Panderola ha donat ombra a molts dels que traginaven entre el Grau i Castelló.

Ara, gràcies a una proposta de Castelló en Moviment, aquest om oblidat durant anys serà protegit evitant així que qualsevol intervenció urbanística puga acabar amb ell. Aquest xicotet detall podria ser la senzilla metàfora que resumira la tasca del nostre grup municipal durant aquesta legislatura. CSenM ens hem fixat en qüestions en les quals cap altre grup polític abans havia reparat o bé feia anys que havien caigut en el calaix de l’oblit. Moltes de les nostres propostes han anat encaminades a protegir el nostre territori, el nostre patrimoni i l’aire que respirem. Hem apostat per obrir noves vies per a diversificar l’economia local i preparar-nos per a un temps que ja està arribant posant en valor les terres del terme municipal a través del desenvolupament d’un parc agrari i un viver de cooperatives.

La protecció de l’om de Germans Bou simbolitza que CsenM hem sigut capaços d’atendre allò que uns altres no són capaços de veure, potser encegats pels cants de sirena de les elits que continuen manant a Castelló.

*Regidor de CSenMoviment