Hi ha tantes receptes com cuines a les llars de la comarca, però poques són tan bones com les que cuinem, cada tardor, als restaurants de Vila-real. Les Jornades Gastronòmiques Mengem a Vila-real.... olla de la Plana tonem, un novembre més, a les taules de la nostra ciutat per a demostrar que la bona cuina no està renyida amb les tradicions. Més bé, tot el contrari: no hi ha millors sabors que els que ens recorden la calidesa de la llar i la família.

Per això aquestes jornades es consoliden i creixen, un any rere l’altre. De la mà de les entitats locals -l’Associació Gastronòmica de Vila-real i l’Associació Cultural Gastronòmica i Ramadera- la cuina de la nostra ciutat ha assolit un reconeixement i un prestigi que traspassa, amb molt, les fronteres locals. Un talent als fogons que tornem a demostrar fins al 30 de novembre en aquestes IX Jornades Gastronòmiques que l’enyorat Pasqual Batalla va reconvertir en un merescudíssim homenatge a la tradició culinària de la nostra terra, posant el plat més típic de la tardor, l’olleta de la Plana, en el centre de de la gastronomia provincial. A ell, en justícia, li dediquem des de fa dos anys el concurs d’olleta, que aquesta mateixa setmana ha reunit el jurat professional prèviament a la degustació popular. Una activitat que segueix superant-se, amb mil racions repartides entre els vila-realencs i vila-realenques.

Aprofite l’ocasió per agrair la participació dels membres del Jurat professional --el professor de l’Escola d’Hostaleria de Castelló Ignacio Porcar; la professora de cuina del taller de T’Avalem, Laura Lluch; el crític gastronòmic Paco González; la presidenta de l’Associació de Mestresses de Casa, Conchita Ibáñez, i l’estrella Michelin i xef del restaurant Cal Paradís, Miguel Barrera--, que tindran la difícil tasca de decidir quin dels 15 restaurants participants prepara la millor olleta. Un record també molt especial per a la figura de Pepe Cabanes, el Dimoni, i per a Ricardo Usó, membres de l’Associació Gastronòmica que ens han deixat recentment, i també a les dones i homes, valentes i lluitadores, agrupades en l’Associació Andrea Carballo Claramonte, a benefici de la qual s’ha celebrat la degustació popular de l’olleta.

Tots ells fan possible les IX Jornades Gastronòmiques. Però falta un altre ingredient principal: vostès. Els comensals, vila-realencs i de poblacions veïnes, que cada any demostren que l’olla de la Plana és un plat amb tant de futur com passat. Els més de 1.200 menús servits l’any passat o el fet que un 25% dels participants procediren d’altres poblacions és una mostra de la força que han anat adquirint aquestes jornades. Una evolució creixent que no perd mai l’essència de la cuina tradicional castellonenca per a portar-la als nivells més alts de la gastronomia, posant en valor la qualitat dels restaurants locals i ajudant en la dinamització de l’economia vila-realenca. Una ocasió que els convide a no perdre’s. Bon profit!!

*Alcalde de Vila-real