L’equació de l’èxit consta de tres elements fonamentals: l’optimisme, les ganes de fer front als reptes amb il·lusió; la voluntat de millora continua, l’excel·lència; i la capacitat de renovació i innovació. A Vila-real, ens sentim profundament orgullosos de comptar amb una gran empresa que ha fet d’aquests tres eixos la seua filosofia. I els resultats estan més que a la vista: des del seu naixement en 1973, Porcelanosa Grupo s’ha renovat per complet, sempre amb noves il·lusions i empenta per a emprendre nous projectes i no deixar mai de créixer.

Aquest creixement no és només en el balanç comptable del grup: la trajectòria ascendent i imparable de Porcelanosa Grupo ha suposat ja la creació de més de 5.000 llocs de treball directes, la gran majoria d’ells a la nostra ciutat. Perquè si una cosa ha caracteritzat sempre Porcelanosa, els seus fundadors -José Soriano, Manuel Colonques i Héctor Colonques, tots tres fills predilectes de Vila-real-- i també la segona generació que s’ha posat al front de les empreses, és la seua estima i aposta per Vila-real. Front a les tendències del sector, no ha volgut mai deslocalitzar la seua producció i, gràcies a això, Vila-real és el principal centre de producció ceràmica del país.

Tots aquests valors --excel·lència, millora continua, innovació, optimisme, arrelament-- han tornat a estar presents en la XXVII Mostra Internacional, que vaig inaugurar dilluns passat, amb la consellera delegada, María José Soriano, i el president de la Diputació, José Martí. Amb María i Manuel Colonques fill vam poder visitar també la mostra de Venís i la seua aposta per la sensibilitat ambiental, amb la marca Starwood, reconeguda i premiada amb premis internacionals. Lluny d’acomodar-se, el grup ens va presentar els nous projectes, fites i reptes que veuran la llum en el curt i mitjà termini, amb una nova planta de peces de gran format on fins fa uns anys s’alçava l’antiga Azuvi --germen de la indústria taulellera vila-realenca i nascuda també de la família Soriano-- i l’ampliació de la planta de Krion en la carretera d’Onda. M’alegra particularment que aquell pla de reindustrialització que vam impulsar el 2015 haja donat fruits, ajudant les nostres empreses a desenvolupar-se.

Tot això, a més, avalat per un esperit de millora i innovació continua que els ha valgut el Premi Nacional de la Innovació, atorgat pel Ministeri de Ciència i Innovació, i un compromís amb la sostenibilitat que ha permés la reducció de la seua empremta de carboni en un 27%. Per a Vila-real, no deixarà mai de ser un orgull veure’ns reflectits en els valors i l’evolució d’una xicoteta empresa familiar que, amb esforç i talent, ha acabat convertida en el principal referent del sector ceràmic, motor d’economia i ocupació, innovació, excel·lència i sostenibilitat, sense perdre mai les arrels.

*Alcalde de Vila-real