No fa ni sis mesos que vam acudir a les urnes per a escollir els nostres representants al Parlament espanyol i tornem a estar convocats, diumenge que ve, a una cita decisiva. Entenc, i en certa manera compartisc, el malestar i el cansament de la societat espanyola davant la situació política al nostre país. Quatre eleccions generals en quatre anys per la impossibilitat d’arribar a acords que garantisquen la necessària estabilitat al Govern central esgoten a qualsevol, per més demòcrates que siguem. Però no és el moment de lamentar-se ni complaure’ns en les ferides; és el moment d’actuar per a posar fi al bloqueig i apostar per l’únic partit capaç de fer-ho: el PSOE i Pedro Sánchez.

Els demòcrates i els progressistes d’aquest país no ens podem permetre que ningú es quede a casa el 10 de novembre. Ni que cap vot progressista es perda en opcions minoritàries que només serviran per a dividir l’espectre de l’esquerra i fragmentar encara més el Parlament espanyol, abocant el país a una inestabilitat gravíssima per als interessos de tota la ciutadania. Són massa coses les que estan en joc aquest diumenge i de transcendència cabdal per a la convivència, el progrés i el futur del país. També, i no menys important, per a l’activitat més quotidiana als nostres pobles i ciutats, per al nostre dia a dia. Per a la nova comissaria de Vila-real, l’eliminació de la passarel·la elevada del tren o la revisió de les lleis amb què el PP va intentar ofegar els governs locals.

Diumenge que ve tornem a estar davant la disjuntiva que ja vam trobar el 28 d’abril passat, però molt més agreujada: evolució enfront d’involució; futur o retorn al passat més negre. Només hi ha un partit que pot garantir un Govern estable, progressista, inclusiu, feminista i compromés amb l’emergència climàtica que viu el món. Un Govern moderat, dialogant però ferm davant qui intenta soscavar les regles de joc democràtiques i la convivència. Un Govern amb Pedro Sánchez en la presidència, capaç de posar seny on altres només busquen confrontació; de frenar l’ascens de la ultradreta més rància que, blanquejada amb la complicitat de PP i Ciutadans, amenaça a consolidar-se al Congrés i el Senat i, si li ho permetem, fins i tot formant part d’un govern del bloc de la dreta. No és un risc remot ni un impossible: la dreta i l’extrema dreta poden sumar i els triglodites entrar en la Moncloa per a aplicar programes dels que ja n’estem tenint greus mostres allà on se’ls ha permés entrar, amb retallades en serveis públics bàsics, persecució a la lluita contra la violència masclista, lgtbifòbia, negacionisme de les desigualtats de gènere i la repressió franquista, xenofòbia o desdeny a la llibertat de premsa, entre d’altres.

El moment de posar-li fre és ara. El moment de mirar al futur i decidir-nos per un Govern fort, estable, moderat, de progrés per a no deixar ningú al marge, és ara. Ara, vota desbloqueig i vota futur. Ara, vota PSOE.

*Alcalde de Vila-real