Nadal, consum i residus constitueixen una trilogia inseparable que torna any rere any. Sí, és clar; són festes de llum, alegria, retrobament amb amics i familiars… L’altra cara de la moneda són les enormes quantitats de residus que generem. Per això, no vull fastiguejar-vos els Nadals; al contrari, vull donar-vos una bona notícia.

Sí, veureu, enguany Ecovidrio (l’entitat que gestiona el reciclatge del vidre) ens ha proposat que Vila-real siga un “Poble envidriable”; és a dir, un poble que enguany recicle més vidre que durant el mateix període de l’any passat. I aquest repte té un premi: Si ho aconseguim, Ecovidrio regalarà al poble un parc infantil Mr. Iglú, semblant als contenidors verds de vidre, perquè els xiquets i les xiquetes hi juguen i alhora aprenguen què és això del contenidor verd.

Hi ha també una pàgina web d’Ecovidrio, poblesenvidriables, on podreu trobar més informació. Tot i això, ja us avise: Els he fet saber que en properes edicions el web ha de contenir la informació en la nostra llengua, cosa que ara no fa.

Els valencians, actualment, ens situem en la mitjana estatal pel que fa al reciclatge de vidre (15,7 kg per habitant i any). Entre els 31,07 kg de les Balears i els 6,3 kg d’Extremadura. L’augment de la població per efecte del turisme o la conscienciació de les persones influeixen en les dades.

Vila-real pot ser “Poble envidriable”. No cal que consumim més, sinó que reciclem més. H

*Regidor d’Agricultura i Medi Ambient de Vila-real