Quedeu-vos mirant fixament un arbre durant dos hores i no notareu cap evolució. En canvi, agafeu perspectiva i visiteu eixe mateix arbre cada mes. De segur que el veureu més fort, més sòlid, amb més fulles. Així creix la política que pensa en les persones. La pressa no és bona companyia quan el que es vol es sacsejar una manera de fer les coses assumida durant anys. Els altres polítics buscaven el titular cridaner, el rèdit electoralista, sense importar-los els ciutadans i el seu futur. En canvi d’altres, busquem fer les coses més assossegadament, d’una manera més lenta, sí, però amb major sentit de pervivència.

Compromís, des dels ajuntaments, el Consell o les Corts representa eixe arbre sòlid que està arrelant. Ens haguera agradat que els canvis foren ràpids, més vistosos, però destruir és molt més fàcil que construir (mireu si no el poc que li va costar al PP tancar els mitjans de comunicació públics i el que estan costant d’obrir).

Fer les coses bé significa ser cauts, respectar la legalitat. I com a mostra d’este nou esperit, de segur que podríem posar mil exemples a cada poble on Compromís està governant. Són temes densos, poc lluïdors, però que repercutixen en el nostre dia a dia: contractacions de personal més justes, plecs de condicions per a empreses on es tenen en compte criteris socials i sostenibilitat mediambiental, subvencions transparents per a les associacions locals.

Què en traiem de tot això? Jo vos puc parlar de la Vall d’Uixó. La Conselleria de Polítiques Inclusives de Mònica Oltra ha permés que multipliquem el personal per a l’atenció social. Amb el conseller Marzà s’ha reobert l’IES Honori Garcia, ens hem aprofitat del Xarxa Llibres. A la regidoria que jo mateix ostente, hem aconseguit que treballadors de l’atur agrari milloren entorns fins ara abandonats i, així, hem recuperat espais on fins ara regnaven les argelagues. Tallar cintes deu ser molt satisfactori, però quan passen estos quatre anys ens adonarem de l’impacte real de les polítiques per a les persones. Més ciutadans, com vosaltres, protagonistes d’un canvi que creix constant però segur com una soca ben ferma.

*Segon tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó