L’alcalde socialista José Benlloch anunciava dijous davant els mitjans, sense informar l’oposició prèviament, la imminent pujada de l’IBI a Vila-real. Una decisió que ja tenia presa des del juliol, coincidint amb l’inici de la nova legislatura, la segona amb majoria absoluta per al P$O€, que en cap moment va anunciar en campanya que prendria aquesta mesura.

Com sempre, la culpa no és seua. Entre els motius trobem qüestions tan diverses com l’herència urbanística del Partit Popular, la menor recaptació d’impostos si es liberalitza l’AP-7 o l’encariment del tractament de residus, entre d’altres.

No obstant això, mantenir l’excusa de l’herència rebuda després de dues legislatures ja és abusar, per no dir que és una presa de pèl cap a tota la ciutadania. Per això, des de Compromís per Vila-real votarem rotundament «no».

És cert que les sentències urbanístiques existeixen i que l’Ajuntament ha de fer front a pagaments, però aquestes resolucions no van ser emeses pel jutge ni la setmana passada ni fa tres mesos. És més, el que ha fet que l’endeutament assolisca xifres desorbitades són també els interessos generats per la demora en la subsanació d’aquestes, per la qual cosa hem passat dels empastres urbanístics del PP als empastres financers del P$O€.

D’altra banda, mentre es donaven llargues al pagament de sentències perquè, segons Benlloch, «no hi ha diners», les despeses de l’equip de govern han continuat augmentant, amb nombroses accions de dubtosa utilitat per al 99% dels veïns i veïnes i amb nous préstecs. I ara s’anuncia aquesta mesura --gens socialista, per cert-- i es demana un esforç a tothom. Faça’l vosté i aprenga a gestionar pel bé d’aquesta ciutat.

*Regidora Compromís per Vila-real