Una vintena de municipis de tot l’Estat han sobrepassat durant els últims dies els límits de contaminació permesos per la Unió Europea, posant en risc la salut de la ciutadania. Els ajuntaments afectats han hagut d’actuar urgentment contra l’asfíxia que pateixen aqueixes ciutats, un problema que ha deixat de ser puntual per a convertir-se en estructural i que pot acabar afectant altres ciutats. A Castelló conflueixen una sèrie de circumstàncies que ens fan vulnerables davant la contaminació i que hauríem de tenir en compte per començar a actuar a curt, mitjà i llarg termini per tal de prevenir situacions com la que viuen ciutats com València. Vivim en una ciutat pròxima a importants focus d’emissió de gasos contaminants com són el Polígon Industrial del Serrallo i el clúster ceràmic i seguim sent una de les capitals amb més cotxes per habitant de tot l’Estat. A més, plou cada vegada menys dies a l’any i els episodis anticiclònics són cada cop més llargs, la qual cosa augmenta el risc de contaminació i de concentració de partícules nocives en l’aire. Necessitem, per tant, passar de les declaracions d’intencions a les accions i encaminar Castelló cap a un model de ciutat sostenible.

A curt termini cal mantenir a la població informada de la qualitat de l’aire que respirem, aplicar totes les mesures correctores possibles a les indústries focus de les emissions i treballar activament en la reducció del trànsit de cotxes per la ciutat. I a mitjà i llarg termini cal actuar de manera decidida en el desenvolupament del nou Pla General. Castelló en Moviment hem donat suport a les línies mestres d’aquest Pla perquè reflecteix un acord de mínims per tal d’assentar les bases d’un nou model de ciutat i per ser una eina imprescindible per a la millora de la qualitat de vida dels seus habitants.

El nostre objectiu en els mesos de treball previ ha estat el de deixar una empremta verda substancial en elements com el Parc Agrari, l’Anella Verda, la contaminació de l’aire i la mobilitat ecològica. El seu desenvolupament dependrà dels successius governs municipals, de les seues intencions i dels diners que decidisquen destinar-hi. Que tinguem sort.

*Regidor de CSenMoviment