L’equip de govern municipal tenim previst aprovar aquest divendres en un ple extraordinari les ordenances fiscals aplicables l’any vinent i que inclouen ajustos i actualitzacions d’impostos i taxes.

La proposta, molt meditada des del prisma de la responsabilitat de govern, inclou una congelació per cinquè any consecutiu de la majoria de taxes, i comporta mesures socials i de foment de l’ocupació amb noves bonificacions.

Així seguiran igual l’Impost d’activitats Econòmiques, l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres el de plusvàlua i el de vehicles.

Entre les noves bonificacions podrem trobar l’equiparació total dels beneficis fiscals en Taxes Municipals de famílies nombroses i monoparentals i persones amb diversitat funcional. També s’introdueixen altres com a nous supòsits de bonificació, d’un 100 per cent, a dones víctimes de violència de gènere.

En l’Ordenança Fiscal d’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) es plantegen noves bonificacions de fins a un 95 per cent en supòsits concrets, per a fomentar el que volem incentivar: el turisme i la creació de places hoteleres, la renovació i modernització de tota mena d’empreses, el manteniment dels edificis catalogats, i la creació de centres educatius, assistencials o centres mèdics que, a més del benefici social, concorre també l’ajuda al foment de l’ocupació.

Durant quatre anys, l’equip de govern ha mantingut congelats els impostos municipals però, ara, hem de mantenir el necessari compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària.

I per això, l’únic impost que hem hagut d’ajustar a l’alça un 5%, després de tenir-ho 4 anys congelat, és l’IBI, una decisió tan incòmoda i poc agradable, com necessària. Una necessària actualització per a continuar garantint i millorant els serveis públics i el nivell d’inversions del nostre municipi.

Entenc que aquesta decisió, tan impopular com necessària, puga resultar un contratemps per als veïns i les veïnes de Borriana, però confie plenament en el seu sentit comú i la seua responsabilitat, i apel·le a la seua comprensió.

I en quant a la taxa per prestació de serveis de gestió de residus, l’elevat increment del cost del transport, tractament i eliminació, farà que la Taxa de Residus incremente en un 11%.

Vull recordar que els ingressos de les taxes per aquest concepte, van destinats completa i directament a assumir el cost del servei i l’Ajuntament no té cap recaptació sobre elles.

*Alcaldessa de Borriana