El govern popular de la Diputació ens ha tornat a sorprendre quan de sobte ens va comunicar esta setmana que no tenia cap intencionalitat d’obrir les quatrre plantes per al tractament de purins. Recordem que estes plantes van ser construïdes per uns 20 milions d’euros en l’època de Carlos Fabra. Aquestes manifestacions són la resposta a la proposta, per segona vegada, de Compromís de demanar un estudi de viabilitat de les 4 plantes tancades així com la que està en funcionament a la Todolella. L’estudi existent actualment i al qual es va comprometre a fer el Diputat de Medi Ambient sols és de la planta de la Todolella.

La Diputació està en converses i a punt de signar un protocol d’actuacions per obrir la planta de la Vall d’Alba amb l’EPSAR i el Consorci 2 de brossa. L’acord inclou els purins com es pot llegir textualment al protocol.

Actualment, els ramaders tenen resolt el problema amb l’abocament controlat dels fems per a ús agrícola. Per tant si volem que utilitzen les plantes, com una millora medi ambiental, ha de ser com a mínim amb els mateixos costos. No podem tornar a repetir l’error que va portar al tancament de la planta de Vall d’alba. Els ramaders, després d’un any de recollida gratuïta del purí, com estava previst en el contracte de concessió, van haver de començar a pagar unes quantitats que no podien assumir.

Per això, hem demanat l’estudi, per determinar realment els costos i vore en quina quantitat s’hauria de subvencionar al sector perquè porten els purins a les plantes. El sector ramader és vital a l’interior de Castelló per mantenir l’activitat econòmica i la població. L’ajuda als productors del sector agropecuari hauria de ser una línia prioritària per a la diputació de Castelló com ho fan altres diputacions de l’Estat i més, una vegada fetes estes inversions milionàries.

*Portaveu de Compromís a la Diputació de Castelló