Hui vull compartir amb vostés un projecte en el qual fa mesos que treballem des de l’àrea de Participació Ciutadana i que em fa especial il·lusió. D’ací a pocs dies els mostrarem els primers resultats del pla estratègic de renovació de centres cívics a la ciutat de Castelló, una iniciativa que vol unificar i dignificar la imatge d’aquests edificis municipals plens de vida.

Volem també donar valor a la tasca que tantíssimes persones fan de manera desinteressada. L’activitat associativa porta oportunitats i alternatives d’oci, d’atenció i de formació a molts barris i molts col·lectius de la nostra ciutat. Aquesta activitat és, en definitiva, l’ànima de la ciutat i el motor que moltes persones necessiten per a portar un canvi a la seua vida. I aquest canvi succeeix, en moltes ocasions, en les instal·lacions d’un centre cívic.

La setmana passada vaig compartir una estona amb les mestresses de casa de les comarques de Castelló durant la trobada que aquestes dones, sempre carregades d’idees genials, celebren cada any. Vaig poder conèixer els projectes amb els quals ajuden persones nouvingudes o dones majors que s’han quedat soles i necessiten suport, ajuda o, de vegades, només una estona de conversa. Elles són una de les artèries d’eixe cor que acosta l’activitat a tots els racons de la ciutat i ha arribat el moment que els reneguem la faena.

Com mostra l’avaluació d’impacte de les associacions, més 12.000 veïnes i veïns estan vinculats a alguna associació i vora 1.800 fan tasques de voluntariat. Des de l’administració municipal contribuïm a aquesta tasca amb més de sis milions d’euros, uns ingressos gràcies als quals es creen 143 llocs de treball a temps complet i altres 240 a temps parcial.

Eixes són les xifres, però la realitat és que ens ajuden a enriquir la ciutat i suposen un suport fonamental a l’hora de resoldre problemes socials. Per això, amb aquest pla estratègic de renovació dels centres cívics volem dignificar la seua faena i els seus espais de treball i fer-los sentir part d’una xarxa de suport que és el cor de Castelló.

*Regidor d’Educació i Participació de l’Ajuntament de Castelló