Com a tants pobles de les nostres comarques, aquests dies hem tingut o estem tenint la setmana de festes que amb tantes ganes esperem. Cada vegada més ens trobem que s’expandeixen les campanyes de no és no o els punts violeta, ben o mal entesos, però sempre amb la intenció d’aconseguir que les festes siguen un espai còmode per a les dones. Fins i tot alguns pobles s’atreveixen a conjugar tradició i feminisme, com va fer Vilafamés amb l’elecció de Rosa Agost com a mantenidora per a la presentació de les dames i reina del seu poble.

Molts pobles han transformat la campanya del no és no en una encara més clara: Respecta’m. Tan simple i contundent alhora. Les festes, la convivència i la vida en general es basa justament en el respecte mutu. Respecte que massa vegades es perd a les dones, al nostre cos i/o al nostre espai. Especialment quan hi ha alcohol pel mig. Dissabte, sense anar més lluny, jo mateixa vaig haver de suportar a un home durant hores observant-me insistentment tots els moviments que feia, perseguint-me amb la mirada, clavant-me els ulls i fent gestos obscens. Jo ballava amb el meu grup i intentava girar-li l’esquena. No seré l’única, fins i tot alguna podrà contar experiències pitjors d’una nit que havia de ser de festa i diversió, perquè, per desgràcia, la intimidació continua sent massa habitual.

La sentència de la Manada ens ha ensenyat que amb el no és no ens hem quedat curtes. Cal reivindicar amb contundència el respecte absolut i total a les dones. Cal recordar, per desgràcia, que som persones i, com a tal, se’ns ha de tractar també amb dos cubates de més. Amb l’alcohol es perden massa filtres. Cal saber transformar la forma de relacionar-nos i tindre present que es pot lligar sense incomodar.

Fem de les festes la millor bandera d’igualtat i llibertat. Aconseguim que cap dona haja d’accelerar el pas quan va camí a casa o que cap amic s’haja de fer passar per parella d’alguna. Celebrem que un any més podem ballar a les orquestres sabent que els nostres pobles són l’espai més segur. I diguem-nos i repetim-nos abans d’eixir de casa: Respecta’m. Respecta’ns. Respectem-nos tots i totes per igual.

*Diputada de Compromís al Congrés