La irrupció del virus SARS-CoV-2 a finals de 2019, i la pandèmia generada amb la seua propagació en 2020, han col·locat la humanitat davant un dels desafiaments més importants de l’últim segle. I les universitats estan sent un instrument indispensable per a combatre’l. D’una banda, mitjançant projectes d’investigació que permeten ampliar els instruments per a combatre la malaltia. D’una altra, presten especial atenció i adopten mesures que permeten evitar que les situacions de feblesa econòmica generades per la pandèmia afecten la formació superior i la seua rellevant funció per al progrés social.

Les mesures adoptades en tots dos sentits són nombroses. En l’àmbit de generació de coneixement, investigadors i investigadores de l’UJI han reorientat els seus esforços, han dedicat recursos propis i han presentat nombroses propostes de projectes dirigits a pal·liar els efectes de la covid-19 en convocatòries competitives d’àmbits autonòmic i nacional.

Quant a les mesures per a pal·liar els efectes socioeconòmics negatius en els estudis universitaris, es van posar en marxa, en el curs 2019-20, diversos programes d’ajudes, tant per a atendre dificultats en la continuació dels estudis, com per a fer front a la bretxa digital i les dificultats que la falta de mitjans podrien ocasionar en un context en què, a conseqüència de la pandèmia, part de l’activitat acadèmica presencial s’ha hagut de substituir per modalitats en línia o híbrides.

D’altra banda, l’actual crisi sanitària ha suposat un important estímul per a iniciatives solidàries. En els mesos de març i abril, en què la crisi en l’àmbit sanitari es manifestava en tota la seua cruesa, diverses empreses i particulars es van dirigir a l’UJI per a col·laborar en algunes de les iniciatives impulsades des de la Universitat.

Per a això, es van seleccionar dos projectes d’investigació. Un d’investigació bàsica, coordinat pel responsable del grup de Química Orgànica i Mèdica, Florenci González , amb la finalitat de crear noves molècules antivirals per a produir fàrmacs contra el coronavirus, mitjançant la inactivació d’enzims bàsics per al desenvolupament de virus.

El segon, més aplicat, amb la finalitat d’analitzar i reduir els riscos de contagi de la malaltia en les intervencions mitjançant laparoscòpia als quiròfans hospitalaris. Es tracta d’un projecte desenvolupat en col·laboració amb l’Hospital General Universitari de Castelló, coordinat pel professor José Antonio Llueca i la investigadora Rosa de Llanos , de la Unitat Predepartamental de Medicina.

També es va crear un fons extraordinari de beques covid-19 per a destinar recursos econòmics en el curs 2020-21 a estudiantat que presente una situació de major vulnerabilitat.

Per a oferir unes pinzellades amb les xifres més destacades: s’han recaptat 73.200 euros, quantitat molt destacable per a una campanya de micromecenatge, molt superior a l’aconseguida en campanyes similars d’altres institucions.

Això ha sigut possible gràcies a 425 donacions, efectuades per persones físiques, que han ascendit a 32.600 euros. I a 15 donacions efectuades per entitats i empreses, amb un import total de 40.600 euros.

Volem agrair-vos la vostra confiança en l’UJI. I assegurar-vos que cada un dels euros serà ben invertit i complirà la funció per a la qual va ser donat, tal com s’acreditarà amb l’informe d’execució dels projectes que es remetrà a les persones i entitats donants.

També volem agrair la valuosa i desinteressada col·laboració obtinguda en la difusió de la campanya, així: s’han difós 29 vídeos per xarxes socials, gravats per estudiantat, esportistes, personatges públics, autoritats acadèmiques i polítiques, representants de la societat civil…; s’ha publicat al voltant d’un centenar de notícies en els mitjans de comunicació sobre la campanya, i s’han realitzat campanyes de difusió gratuïtes per part dels mitjans de comunicació, etc.

*Vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació de l’UJI