Comunidad Valenciana, Valencia, Alcora, Villarreal, Almazora, Vinaroz, Villafamés, Benlloch, Salzadella, Puzol, La Coruña o Londres. Tots aquests topònims no són oficials. Podríem estar tot el dia enumerant topònims no oficials però que en el seu ús quotidià no genera conflicte.

Per això entristeix l’ús partidista i demagògic de la dreta davant la proposta del govern municipal de normalitzar el nom de la ciutat. Partidista perquè aprofiten qualsevol oportunitat per a enfrontar perquè en molts altres municipis, la normalització del topònim no ha estat utilitzat com a arma política. I demagògic quan diuen que mentre fem açò no ens preocupem, per exemple, per l’ocupació. Afortunadament, aquest govern és capaç de fer diverses coses a la vegada, per exemple, augmentar en 6,5 milions d’euros les polítiques per al foment de l’ocupació, un augment del 650% respecte de l’últim any del PP. I dic tot açò perquè s’entenga que el grup municipal socialista està a favor de normalitzar el nom de la ciutat però crec que no s’ha entés el perquè de la nostra abstenció en la comissió plenària de dijous passat. Una abstenció condicionada al com i no al fons de la proposta. Tot el govern té el mateix objectiu en aquest tema, per això el divendres ja teníem un acord. Les discrepàncies dins del govern les resolem parlant, no ho fem amb missatges encreuats en xarxes.

Cal fer una campanya divulgativa que estiga a l’altura d’una acció històrica com és l’alteració del nom de la ciutat. S’han d’intensificar les accions per a aconseguir el consens entre els grups polítics, però el que és més important, entre la ciutadania. Pensem que el perquè d’aquesta normalització no ha arribat als veïns de Castelló. Les raons històriques i lingüístiques són fortes, inqüestionables. Cal programar reunions i xarrades divulgatives per a convéncer a tothom que el canvi del nom de la ciutat és una reparació històrica.

*Portaveu Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Castelló